NIEUWSAudioQuest

CES 2016: nieuwe AudioQuest DragonFly's

Redactie HiFi.nl | 09 januari 2016 | AudioQuest

AudioQuest heeft in thuisland Amerika een grote aanwezigheid om zijn vele hifi-accessoires te promoten. Het echte vuurwerk volgt echter toch pas in het voorjaar (High End München), met de lancering van twee nieuwe Dragonfly-DAC’s én een nieuwe hoofdtelefoon.

De DragonFly is wellicht een van de succesvolste USB-DAC’s ooit. AudioQuest was dan ook min of meer de uitvinder van het concept van een betaalbare en compacte USB-DAC die je gewoon in je laptop steekt voor veel beter geluid uit je hoofdtelefoon te krijgen. “Maar bij de eerste DragonFly-toestellen kregen we vaak de vraag of je ze ook kon gebruiken met mobiele toestellen”, zegt marketingmanager Rob Hay. “Het kon wel na een hack, maar eigenlijk trokken de oorspronkelijke DragonFly net te veel stroom om het goed te laten werken met iOS.”

Er is een markt voor DAC’s die je rechtstreeks aan een smartphone of tablet hangt om muziek digitaal uit te lezen en naar een hoofdtelefoon te sturen. Getuige daarvan zijn gecombineerde hoofdtelefoonversterkers/DAC’s van merken zoals Denon, Oppo en Sony. Dat zijn echter relatief grote apparaten. Dankzij een samenwerking met een nieuwe chipbakker kan AudioQuest nu wél een DragonFly bouwen die veel minder stroom verbruikt en dus rechtstreeks aan een iPhone of compatibele Android-telefoon kan hangen. Het nieuwe toestel blijft ook een compact staafje, net zoals zijn voorganger.

Op CES toonde Hay twee DragonFly-DAC’s: een zwarte en een rode. Een ervan is de mobiele variant, de tweede is de echte opvolger voor de succesvolle DragonFly. “We hebben een betere DAC-chip van ESS gebruikt, dus ze klinken allebei echt wel stukken beter. Eén verschilpunt is dat de mobiele DragonFly geen veeleisende hifi-hoofdtelefoons goed kan aandrijven, maar de desktop-versie wél”, zegt Hay. Interessant om weten: de mobiele DragonFly zal slechts 99 euro kosten.

Helemaal afwezig op CES was de NightOwl, een nieuwe hoofdtelefoon die naast de NightHawk komt te staan. “We waren wel van plan om hem hier te tonen”, legt de marketingmanager uit, “maar hij was nét niet klaar. In de loop van maart of iets later zal de NightOwl er wellicht zijn.” Hoe dan ook verwachten we het nieuwe model in München te treffen. 

Veel wilde Hay overigens nog niet verklappen over de nieuwe hoofdtelefoon, maar hij bevestigde wel dat het zou gaan om een gesloten variant van de NightHawk met dezelfde drivers en eveneens ontworpen door Skylar Gray. Eveneens voor het voorjaar wordt de presentatie van de Beetle, een nieuwe DAC met een optische ingang die al een tijdje door AudioQuest wordt aangekondigd en die bedoeld is om beter geluid uit televisies te krijgen. Op de CES-stand werd onze aandacht vooral getrokken door nieuwe laadkabels voor smartphones met geïntegreerde led's langs de hele kabel. Tijdens het laden lijkt de stroom naar de telefoon te vloeien en als de batterij vol is, kleurt de kabel helemaal vol. Een gimmick, maar wel eentje dat er best leuk uitzag. Wordt vervolgd!

MERK

EDITORS' CHOICE