TIP

Tip! Met Stip...


Redactie HiFi.nl | 12 februari 2009

F.T.S., oftewel Favorite Track Selection was een handige functie waar vroegere Marantz CD-spelers mee waren uitgerust. Een speler met F.T.S. kon per CD `onthouden` naar welke tracks men graag luisterde. Platenspelers zijn nimmer van een dergelijke functie voorzien en de F.T.S. stickers die bij de genoemde Marantz CD-spelers werden geleverd markeerden wel een CD, maar niet de geselecteerde tracks.

Al met al een bijzonder maar niet geheel universeel systeem. Vandaar deze weektip: koop bij de kantoorboekhandel een stickervel met kleine gekleurde archiefstickertjes. Met die kleurstippen kan men de favorite tracks van een CD of LP op de hoes markeren (N.B.: bij een LP kan men ze het beste op een transparante beschermhoes aanbrengen om de originaliteit van de papieren hoes te behouden). Met name bij een nieuw of zelden beluisterd album kan het nuttig zijn om een zeer fraaie passage of track te markeren.

Tip in een tip: alhoewel het markeren van geliefde tracks handig is en tijdbesparend werkt, kan men zichzelf tekort doen door geluidsdragers enkel fragmentarisch te beluisteren. Het geheel afluisteren van bijvoorbeeld minder bekende albums kan een ware auditieve ontdekkingstocht zijn. Pas dan kan men vaststellen of een bepaalde productie geheel of gedeeltelijk met de eigen smaak overeenstemt. Daarnaast is het mogelijk dat iemands muzieksmaak na verloop van tijd ofwel breder is geworden, of is verschoven naar andere stromingen waardoor een vroegere `matige` schijf kan verworden tot een nieuwe favoriet (of andersom).

Zowel het maken van platofiele geheugensteuntjes als het herontdekken van vergeten muziek kan in niet geringe mate bijdragen aan een verhoogde luistervreugde. Happy Listening!

EDITORS' CHOICE