REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Star Wars: The Force Awakens


Redactie HiFi.nl | 20 december 2015

De filmhuis-fans verwijzen we deze week graag door naar het fantastische Carol, maar als bioscooptip kiezen we toch voor die ene film waar je de afgelopen tijd heel misschien wel al iets over hebt gehoord: Star Wars: The Force Awakens. Filmpjekijken.com beloonde de terugkeer van de sci-fi-saga met 4,5 uit 5.

The Force Awakens had, zeker in vergelijking met de gemiddelde blockbuster, trailers die nog weinig van de plot van de film zelf onthulden. Het verhaal pakt in ieder geval de draad op ongeveer dertig jaar na de gebeurtenissen uit Return of the Jedi. De nieuwe kwade kracht in het heelal is The First Order. Ontstaan na het ineenstorten van The Empire wil deze groep opnieuw de macht veroveren. Het is aan de rebellen om ze tegen te houden. Daarom moet Luke Skywalker (Mark Hamill) gevonden worden. Door toeval raakt Rey (Daisy Ridley) samen met Fin (John Boyega) verstrikt in de strijd tegen deze vijand en moeten ze Skywalker helpen vinden.

Volgens redacteur Sonny Kempkes komt The Force Awakens erg dicht in de buurt van het niveau van de originele trilogie. "De film is alles wat het moet zijn. Prachtige wijde shots, heftige actie en meer rustige emotionele momenten. The Force Awakens voelt echt als Star Wars. Dit is ook te danken aan het meer vertrouwen op praktische effecten in plaats van CGI. Ook de humor is terug zoals we die kennen. Alles acteurs doen het goed, maar Daisy Ridley steelt de show als de sterke Rey. Zij doet denken aan Charlize Theron in Mad Max: Fury Road. Alleen dan jonger en onschuldiger. Niet te vergeten is BB-8, een droid die minstens zo grappig is als R2-D2."

Kempkes zag dat de makers van deze film zeer eerbiedig met het oude bronmateriaal zijn omgegaan. Misschien soms zelfs te. "Een klein punt van kritiek is dat de film het soms wel heel erg op veilig speelt. Alle vakjes worden netjes ingekleurd, maar ze hadden best af en toe er even buiten mogen gaan." Maar dat mag volgens hem de pret niet deren. "Star Wars: The Force Awakens is niet alleen een goede Star Wars film. Het is een uitstekende film op zichzelf. Het eerste deel van de nieuwe trilogie zal voor velen voelen als thuiskomen, voor anderen wordt het hun eerste stap in het Star Wars universum. Wie je ook bent, je zal absoluut vermaakt worden."

De volledige recensie van Star Wars: The Force Awakens kun je hier teruglezen.

 


EDITORS' CHOICE