REVIEW

Review: What We Did On Our Holiday (DVD)


Jan Luijsterburg | 05 november 2015

Humor is altijd een lach en een traan, zonder ellende geen reden voor plezier. Dit zeer Britse komische familiedrama weet er wel raad mee. Scherpe dialogen, leuke acteurs, herkenbare, licht overdreven typetjes en een hartverwarmend verhaal. Je moet wel een enorme zuurpruim zijn wil je niet vallen voor de charmes van deze film.

Doug (David Tennant) en Abi (Rosamund Pike) liggen in scheiding. Om de schijn op te houden gaan ze met hun drie kindertjes vanuit Londen op reis naar de Schotse Hooglanden om daar de vijfenzeventigste en waarschijnlijk laatste verjaardag van Opa Gordie (Billy Connolly) te vieren met de rest van de familie.

Het idee dat niemand iets zou merken van de huwelijksproblemen was wel ongelofelijk naïef bedacht, met die drie verbale watervallen van kinderen. Na de lange en irritatievolle reis aangekomen in de idyllische feestlocatie duurt het niet lang of de volwassenen tuimelen over elkaar. Doug en zijn pedante, stinkend rijke broer Gavin blijken een sterk competitieve relatie te hebben. Gordie, ziek als hij is, houdt het vooral lollig en trekt er het liefst met de kinderen op uit. Hij geeft ze spelenderwijs een paar belangrijke, relativerende levenslessen mee voor hij op het strand de geest geeft. Oudste dochter Lottie gaat nog naar het huis, maar daar is iedereen aan het ruzie maken. Dan besluiten ze maar de door Gordie uitgesproken laatste wens te vervullen. Hij wil niet begraven worden, maar gaan als zijn oervaders, de Vikingen. Een vlot wordt gebouwd, lijk er op en de fik er in. Daar zijn de volwassenen niet blij mee.

De afwikkeling is een beetje veel hectisch gedoe, lollig en van dik hout, waarbij sentiment en moraal net niet te zwaar aangezet worden. Connolly, zelf ook ziek, is briljant, en de kinderen zijn echt ongelofelijk. Volkomen natuurlijk en extreem gevat. Dat Britse filmmakers trots zijn op hun landschap uit zich weer eens in heel fraaie plaatjes, en daarbij is er ook nog eens de altijd sfeerverhogende muziek van The Waterboys. Genieten geblazen dus van deze hartverwarmende komedie.

 

Aanvullende informatie:
VK, 2014
Speelduur: 91 minuten
Regie en scenario: Andy Hamilton en Guy Jenkin
Camera: Martin Hawkins
Montage: Steve Tempia, Mark Williams
Muziek: Alex Heffes
Acteurs: Rosamund Pike, David Tennant, Billy Connolly, Ben Miller, Amelia Bullmore, Celia Imrie, Annette Crosbie, Ralph Riach, Ron Donachie
Beeld: 16:9, anamorf
Geluid: Dolby DD 5.1
Uitgave: Homescreen

EDITORS' CHOICE