REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - SPECTRE


Redactie HiFi.nl | 01 november 2015

Veel James Bond op Filmpjekijken.com de afgelopen dagen. Met naast een top 10 met Bond-girls en het verslag van een bezoek aan de Bond in Motion-tentoonstelling in Londen uiteraard ook de recensie van de 24ste bioscoopfilm rondom 007. SPECTRE werd beloond met 4,5 uit 5.

Dit keer komt Bond door een kryptische boodschap uit zijn verleden via Mexico City terecht in Rome. Daar ontmoet hij Lucia Sciarra (Monica Bellucci); de beeldschone weduwe van een beruchte crimineel. Hij infiltreert een bijeenkomst van een geheimzinnige organisatie die bekend staat als SPECTRE en geleid wordt door een zekere Oberhauser (Christoph Waltz) - iemand die een persoonlijke connectie blijkt te hebben met Bond. Moneypenny (Naomie Harris) en Q (Ben Whishaw) worden in het geheim door Bond ingeschakeld om hem in contact te brengen met Madeleine Swann (Léa Seydoux), de dochter van zijn oude vijand Mr White (Jesper Christensen). In Londen vecht de nieuwe M (Ralph Fiennes) ondertussen voor het voortbestaan van MI6.

Redacteur Sonny Kempkes noemt SPECTRE de ultieme Bond-film. "SPECTRE grijpt veel terug op bronmateriaal uit het verleden en dat maakt het in veel opzichten de ultieme bondfilm. De fenomenale actie, de megalomane schurk en de mooie vrouwen. Alle hokjes worden weer netjes aangekruist. Craig die nog steeds door velen verguisd wordt maar toch niet meer weg te denken is als James Bond doet het opnieuw ijzersterk. De vrouwen in de film doen het ook weer prima, al zien we veel te weinig van Monica Bellucci. Het zou de serie dan ook niet misstaan weer een vrouw in een wat prominentere en sterkere positie binnen de film te schuiven. Iemand als Vesper Lynd (Eva Green) wordt overduidelijk gemist."

Nadat Roger Deakins een Oscarnominatie ontving voor Skyfall zou datzelfde volgens Kempkes eigenlijk ook moeten gebeuren met de Nederlandse SPECTRE-cinematograaf Hoyte van Hoytema. "De grimmige sfeer en de prachtige cinematografie uit Skyfall wordt nog eens dunnetjes door hem overgedaan. SPECTRE is een uitstekende film die je als kijker constant weet te boeiend. Dit ondanks het wat langgerekte plot. De film grijpt nog meer terug op het oude materiaal dan de andere recente films en dat voelt soms wel iets geforceerd. Desondanks is het binnen de Bondserie een meesterwerk. Voor de fans niet te missen, voor iedere andere liefhebber van goede actie één van de beste films van het jaar."

De volledige recensie van SPECTRE kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE