NIEUWS

Primeur: Blu-ray Audio-schijf met Atmos-track

Jamie Biesemans | 20 oktober 2015

Dolby Atmos staat vooral bekend voor het toevoegen van ruimtelijkheid aan film-soundtracks. Binnenkort verschijnt voor het eerst een Blu-ray Audio-schijf met een Atmos-track.

Deze primeur bevat dertien tracks gecomponeerd door Giovanni Gabrieli, een invloedrijke componist uit het laat renaissance Venetië die gespecialiseerd was in kerkelijke koorzang. Hij pionierde door meerdere koren op verschillende locaties in een kerk te plaatsen, een techniek die cori spezzati heet, om een soort stereo-effect te krijgen. Het werk zal in de winkel liggen onder de naam '1615: Gabrieli in Venice' en werd opgenomen in King’s College Chapel in het Britse Cambridge.

Het pakket bestaat uit twee aparte schijven. Eén schijf is een hybride SACD die ook via een gewone cd-speler te beluisteren is, de tweede is een echte Audio Blu-ray met Gabrieli's werken in 5.1 Dolby TrueHD, stereo 24bit/96kHz en in Dolby Atmos. Het gebruik van de codec wordt gerechtvaardigd omdat Atmos beter de ruimtelijkheid kan weergeven die eigen was aan de kerken waarin de composities van Gabrieli gebracht werden.

Terwijl dit de eerste muziekuitgave is met Dolby Atmos-tracks, heeft het concurrerende formaat Auro3D veel meer muziek onder gordel. Het bekendste Auro3D-werk is 'Paramount', waarbij de stem van Ozark Henry gecombineerd wordt met de muzikanten van het Nationaal Orkest van België in een 9.1-mix.

Lees ook het artikel over Dolby Atmos vs Auro 3D en concurrent DTS.

 


EDITORS' CHOICE