REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Crimson Peak


Redactie HiFi.nl | 18 oktober 2015

Na robots en monsters in Pacific Rim probeert de Mexicaanse maestro Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth, Hellboy) ons nu schrik aan te jagen met een gothic love story dat zich afspeelt in een spookhuis. Filmpjekijken.com beloonde zijn nieuwe film Crimson Peak met vier van de vijf sterren.

In Crimson Peak geeft Mia Wasikowska (Stoker) gestalte aan wannabe schrijfster Edith Cushing. Ze valt voor een mysterieuze vreemdeling (Tom Hiddleston uit Thor) en vindt uiteindelijk onderdak in zijn gigantische landhuis. Uiteraard heeft haar nieuwe onderkomen een afschuwelijke voorgeschiedenis en dwalen er 's nachts volop geesten door de gangen. Jessica Chastain (Interstellar, The Martian) speelt Hiddlestons jaloerse zuster en Charlie Hunnam (Sons of Anarchy) is te zien als een dokter die Wasikowska probeert te behoeden voor het kwaad.

Del Toro omschreef Crimson Peak zelf als "een levend schilderij" en redacteur Jochem Geerdink beaamt dat. "Disney vond zijn plannen voor een Haunted Mansion film naar verluidt te duister, maar het idee van een spookhuisfilm liet Del Toro nooit helemaal los. Samen met Matthew Robbins pende hij het verhaal en ging aan de slag met de aankleding. En die is prachtig, Crimson Peak toont maar weer eens het fabelachtige oog voor detail van de Mexicaan. Del Toro regisseert geen films, hij schildert ze. Adembenemende beelden, prachtige muziek en schitterende decors."

Volgens Geerdink ging het regisseur Del Toro bij Crimson Peak wel meer om de vorm dan om de inhoud. "Het is bovendien geen horrorfilm zoals we de afgelopen jaren gewend waren van Hollywood, daarvoor is het aantal schrikmomenten simpelweg te schaars. De film is ook eerder 'creepy' dan echt eng, heeft meer de gotisch-romantische stijl van bijvoorbeeld Alfred Hitchcocks Rebecca, terwijl de makers tegelijkertijd een ode lijken te brengen aan het maffe filmgenre dat vaak wordt geduid als 'Hammer Horror'. Nee, Crimson Peak is niet Del Toro's beste werk. Wel zijn mooiste."

De volledige recensie van Crimson Peak kun je hier teruglezen.

 


EDITORS' CHOICE