REVIEW

Review: Various Artists – Best Audiophile Voices II (CD)


Eric de Boer | 13 augustus 2016

Dit is een herplaatsing in verband met de Hifi.nl Zomerweek: Muziek >>

In een tijd dat vinyl een enorme groei doormaakt en streaming audio de alledaagse gebruiker verblijdt met een bijna onuitputtelijk muziekaanbod, is er nog steeds een groep audiofielen die het meest uit de cd-speler wil halen. Voor die markt zijn er veel kleine muzieklabels die enorm veel energie steken in de techniek achter een productie, zodat het beste geluidsresultaat wordt verkregen. Zo ook het label Premium Records, dat met de Best Audiophile Voices-serie de geluidskritische luisteraar op haar wenken bedient.

De Best Audiophile Voices samplers die door het uit Singapore afkomstige label vanaf diverse hoogwaardige studio master tapes worden overgezet op cd, bestaan al enige tijd. Voor wie nog niet bekend is met de serie – die over de hele wereld ook vaak wordt gedraaid tijdens hifishows - vroeg men mij of ik interesse had om enkele van deze hoogwaardig geproduceerde zilveren schijfjes wilde bespreken voor de lezers van Hifi.nl

Proces
In de lade van mijn loopwerk ligt dus het tweede deel van de Best Audiophile Voices-reeks. En het is niet zomaar een cd. Voor deze audiofiele persing maakt Premium Records gebruik van de kennis en technieken van het Japanse JVC, dat elke track die op deze sampler staat op minutieuze wijze bewerkt, voordat het uiteindelijk wordt opgenomen op een definitieve masterversie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een analoge mastering console, een 20 bit A/D converter, K2 codering, een K2 Master Clock en laser en uiteindelijk een XRCD cutting machine. Een heel proces, waarover online genoeg te vinden is en verdere uitleg de leesbaarheid van deze bespreking weinig goed zou doen.

XRCD2
Maar goed, het resultaat is dus geen gewone cd, maar een XRCD2. Ofwel een Extended Resolution Compact Disc met tussentijdse encodering op een magneto-optische schijf. Alles om de geluidskwaliteit zo fraai mogelijk te maken. Wie daar belang bij heeft, of simpelweg kan genieten van een verzameling ontspannen klinkende tracks (covers) met invloeden van jazz, vocale muziek en soft pop, kan zijn of haar hart ophalen bij het tweede deel van Best Audiophile Voices.Evenals op het eerste deel van de serie, bestaan de twaalf tracks op de XRCD volledig uit muziek waar vrouwelijke vocalen centraal staan. Bekendere artiesten zoals Eva Cassidy, Etta Jones, Alison Krauss en Claire Martin worden afgewisseld met stemmen die in onze contreien minder bekend zijn. En ook daar valt voor de audiofiel ingestelde luisteraar ook nog genoeg te ontdekken. Zo zijn de tracks My Foolish Heart van Salena Jones en Fly Away door Corinne May ouderwets hoogstaande jazztracks. Lichtvoetiger is bijvoorbeeld In A Sentimental Mood van Jacqui Dankworth of Better Be Home Soon door Andrea Zonn. Emi Fujita’s versie van Desperado (origineel van The Eagles) komt in deze uitvoering alleen net niet overtuigend binnen, hoe mooi het ook gezongen is. Wijlen Eva Cassidy’s vertolking van Fields Of Gold is al jaren niet meer weg te denken van de hifishows, maar wie het thuis vanaf cd wil beluisteren heeft aan deze compilatie een welluidend medium.  

 

Audiophile Voices II leent zich niet voor niets perfect voor rustige audiofiele luistersessies. Wie daarvan kan genieten, heeft aan deze uitgave een geweldig album. De muziek is enorm gelaagd, wordt op een goede hifi-set fenomenaal afgebeeld en biedt transparantie alom. Precies datgene waar de audiofiele luisteraar van geniet. Een album ter referentie op vocaal gebied. Spannend is de muziek niet, een jong publiek trek je er ook niet mee. Misschien (hopelijk) beseffen de platenmaatschappijen dat ooit ook, want wil je een toekomst creëren voor goede weergave moet je in de jeugd investeren. Voor de huidige generatie liefhebbers van puristische weergave is deze sampler echter nog steeds geslaagd.

Muziek: 7 ½
Klank: 9 ½
Label: Premium Records
Speelduur: 56:07 minuten


EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »