REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - The Martian


Redactie HiFi.nl | 04 oktober 2015

Regisseur Ridley Scott begeeft zich weer volop in het sciencefiction genre. Voor het de beurt is aan de sequel op Prometheus komt hij nu met The Martian. Filmpjekijken.com zag de film vorige maand al op het film festival in Toronto en beloonde hem met de volle vijf sterren.

Tijdens een expeditie op Mars steekt er noodweer de kop op en moet de aanwezige crew in alle haast de rode planeet verlaten. Astronaut Mark Watney (Matt Damon) blijft achter en terug op aarde gaat iedereen er vanuit dat hij de storm niet overleefd heeft. Dat is echter wel het geval en Watney moet nu op Mars al zijn overlevingsinstincten aanboren om daar in leven te kunnen blijven. Want zelfs als hij contact weet te maken met zijn collega's op aarde duurt het nog jaren voordat zij Mars weer kunnen bereiken.

Volgens redactrice Isabeau van Halm zit er - ondanks dat hij gaat over een geïsoleerd personage - genoeg vaart in de film. "Matt Damon is het grootste gedeelte alleen en laat zien dat hij een uitzonderlijk acteur is. Hij ontmoette sommige castleden pas nadat de film af was. Bang voor langdurige monologen hoef je echter niet te zijn; de film schakelt continu tussen vier verschillende werelden - Mars, het team andere astronauten, de controleruimte van NASA en de kantoren van NASA - waardoor hij goed in balans blijft."

In tegenstelling tot veel andere sci-fi films is de boodschap van The Martian een positieve. "Hoop en optimisme staan voorop. Zelfs in de meest uitzichtloze en ergste situaties, waar andere mensen op zouden geven, weet Mark Watney te vechten voor zijn leven door zijn brein te gebruiken. Dit doet hij niet alleen, hij krijgt hulp van de andere astronauten en de meest slimme mensen op aarde zoeken naar oplossingen om hem naar huis te krijgen. De film leert ons, in een tijd waar het draait om individualisme, dat elkaar helpen voorop staat en er zelfs in de meest uitzichtloze situaties nog hoop te vinden is."

De volledige recensie van The Martian kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE