REVIEW

Review: The One I love (dvd)

Jan Luijsterburg | 16 september 2015

Voor wie dacht dat alle variaties op de romantische komedie wel uitgeprobeerd zijn, biedt 'The One I Love' een verfrissend bewijs van het tegendeel. Wat begint als relatietherapie ontaardt in iets wat doet denken aan een fantastische aflevering van Roald Dahls 'Tales of the Unexpected'. Of, zoals de mannelijke hoofdpersoon zegt: 'Freaky Twilight Zone shit'.Ethan en Sophie (Mark Duplass en Elisabeth Moss) zijn er van overtuigd dat ze nog veel van elkaar houden, maar kunnen niet om het feit heen dat het niet meer botert als vroeger. Daarom gaan ze in behandeling bij een relatietherapeut (Ted Danson). Ze blijken dermate ‘out of sync’ (gedemonstreerd aan de piano waar ze elkaar op intuïtief niveau totaal niet aan blijken te voelen) dat ze op een therapeutische vakantie gestuurd worden. Een vakantie die altijd schijnt te werken. 

De idyllische bestemming bevat naast een huis ook een apart gastenverblijf. Wie daar binnen gaat, ontmoet een ideale versie van de partner, zo ontdekken Ethan en Sophie gaandeweg. Ethan heeft er geen bril op en zijn - anders nogal stijve - kapsel zit nonchalant door elkaar. Hij is attent en grappig. De Sophie in het gastenhuis probeert haar man niet voortdurend te overheersen en bakt heerlijke bacon. 
Ze worden zowaar weer verliefd. Alleen wel op een hele ingewikkelde manier.

De ontknoping lost zeker niet alle raadsels op en geeft, indien van toepassing, volop aanknopingspunten voor een goed gesprek dat misschien wel net zo verrassend verloopt als de avonturen van Ethan en Sophie. 

Erg sterke, originele film. Ogenschijnlijk lichtvoetig maar verre van leeghoofdig. 

Aanvullende informatie:
VS, 2014
Speelduur: 87 minuten
Regie: Charlie McDowell
Scenario: Justin Lader
Productie: Mel Eslyn
Camera: Doug Emmett
Montage: Jennifer Lilly
Art direction: Erika Toth
Muziek: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Met: Mark Duplass, Elisabeth Moss, Ted Danson
Beeld: 2,40:1
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Remain in Light www.remaininlight.nl
 

EDITORS' CHOICE