Behalve de electronica (en/of een loopwerk) speelt de behuizing van een audioapparaat een niet te onderschatten rol in de uiteindelijke weergavekwaliteit.
De meeste hedendaagse apparatuur is van een plaatstalen chassis en een stalen of aluminium kap voorzien. Die kap is niet zelden ongedempt -zelfs bij vrij kostbare High-End apparaten- en op uitzonderingen na (Naim) kan dat nadelige gevolgen hebben. Wanneer zo`n kap bij het bekloppen het geluid van een rammelende koektrommel of valse gong laat horen, hebben we te maken met een ongedempt exemplaar. Sommige fabrikanten voorzien de randen van het chassis van dempstrippen maar zelfs dat kan onvoldoende zijn.
Alhoewel bitumen (anti-dreun) matten effectief zijn in het dempen van resonaties is het niet altijd raadzaam om ze van binnen aan te brengen gezien eventuele ventilatiesleuven kunnen worden geblokkeerd en de garantie vervalt (!). Een gedempt gewicht is een eenvoudige -maar vrijwel altijd effectieve- wijze om de topplaat van een apparaat te dempen. Zo`n gewicht hoeft niet even breed en diep als de topplaat te zijn, want we willen de eerder genoemde ventilatiesleuven zo min mogelijk afsluiten en een lichte druk/demping in het midden van de plaat zal al heel effectief zijn.
Een kleine plaat hardsteen of marmer kan optisch acceptabel zijn, mits netjes afgewerkt (de meest betaalbare optie is een baksteen -die men zou kunnen verven). In elk geval moet er aan de onderzijde van het gewicht een zachte stof zoals vilt worden aangebracht zodat er niet alleen druk wordt uitgeoefend op de plaat maar trillingen ook worden gedempt (voorts beschermt het de afwerking van het apparaat tegen beschadigingen).
Let wel: er zijn apparaten die liever blijven zoals ze zijn (ook al klinken ze tamelijk hol bij bekloppen) omdat de fabrikant het chassis op specifieke wijze heeft `getuned`. Bij overige apparatuur zou men eerst een verzwaarde plakbandhouder (die zijn vaak met zand gevuld en aan de onderzijde van zacht materiaal voorzien) als test-case kunnen gebruiken om te kijken (horen) of het apparaat in kwestie er ook beter van gaat klinken, want daar gaat het uiteindelijk om. Happy damping!