REVIEW

Review: Jimi: All Is By My Side (dvd)

Jan Luijsterburg | 07 september 2015

De club van 27 is ongekend populair in de filmtheaters. Dit jaar verschenen mooie documentaires over Kurt Cobain en Amy Winehouse. Maar ook deze bijzondere speelfilm van John Ridley over een stukje van het leven van Jimi Hendrix.

De film behandelt de beginperiode van Hendrix’ carrière, vanaf het moment dat Linda Keith, de toenmalige vriendin van Keith Richards, hem in 1966 ziet spelen, in een matige R&B band in een New Yorkse club. Het leidt er al snel toe dat ze Hendrix op sleeptouw neemt richting London, waar met manager Chas Chandler de Jimi Hendrix Experience wordt samengesteld.

André Benjamin (van Outkast) is sprekend de echte Hendrix en speelt perfect. Relaxt, op het slome af zolang hij niet op een podium staat, levert hij zich gewillig over aan omstandigheden en liefjes. Er wordt niet gepsychologiseerd, maar een telefoongesprekje met zijn vader geeft wel mooi aan dat er een traumatische basis ligt achter het ongrijpbare genie. Sterk van deze film is dat het mysterie in stand gehouden wordt: je leert de geportretteerden niet echt kennen.   


De erven Hendrix verboden het gebruik van zijn composities in deze film. Er is dus geen noot van de gitaarheld te horen. Deze beperking wordt goed opgelost door veel covers te spelen van nummers die Hendrix ook gespeeld heeft. Zijn geheel eigen stijl wordt daar perfect in getroffen, zodat de muziek toch authentiek lijkt en de magie voelbaar is.

Mooi is de historische scène waarin Jimi meespeelt met The Cream en Eric Clapton verbijsterd het podium verlaat, gekrenkt door de kwaliteit van het spel van zijn gast.

Toch is het niet primair een muziekfilm. De mens achter het talent staat centraal, maar te kennen is hij uiteindelijk alleen via zijn muziek. Daarnaast is de film een mooie, persoonlijke verbeelding van een unieke periode in de muziekgeschiedenis.    


Aanvullende informatie:

UK/Ierland/VS, 2013
Speelduur: 114 minuten
Regie en scenario: John Ridley
Camera: Tim Fleming
Muziek: Danny Bramson, Waddy Wachtel
Met: André Benjamin, Hayley Atwell, Imogen Poots, Tom Dunlea, Tristan McConnell
Beeld: 2,35:1 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Cinéart www.cineart.nl
Distributie: Twin Pics
 

EDITORS' CHOICE