REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Trainwreck


Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2015

Amy schumer is hot: na een aantal roasts en haar eigen sketch-show op Comedy Central wordt haar eerste eigen film Trainwreck overal in de pers bestempeld als "de meest verfrissende romkom sinds Bridesmaids". Filmpjekijken.com beloonde onze bioscooptip van deze week met 4 uit 5.

De comédienne houdt het zoals altijd dicht bij zichzelf; in Trainwreck speelt ze (een beetje zoals Charlie Sheen in zijn sitcoms) een versie van haar stand-up persona die ook luistert naar de naam Amy. Amy - hier schrijfster voor een tijdschrift - is in de film van jongs af aan door haar vader (Colin Quinn) aangeleerd dat monogamie onrealistisch is. En daardoor ontstaat de welbekende bindingsangst en zelfsabotage die we van haar kennen. Mogelijk kan een sportarts (Bill Hader) waar ze voor begint te vallen daar verandering in brengen.

Hoofdredacteur Jochem Geerdink schrijft over het door Judd Apatow geregisseerde Trainwreck: "De plot is is vrij conventioneel, maar de weg er naartoe is alles behalve orthodox. De grove grappen vliegen je om de oren en niemand wordt gespaard. Dat werkt absoluut verfrissend, ook omdat veel situaties bijzonder herkenbaar zijn. Dat is ook wel weer te verklaren aangezien Schumer het script van de film grotendeels baseerde op haar eigen leven. Ze schreef het scenario op aanraden van Apatow, die onder de indruk was toen hij haar voor het eerst op televisie zag."

Volgens Geerdink gaat de film qua grofheid nog verder dan bijvoorbeeld het eerdergenoemde Bridesmaids. "Maar het werkt uitstekend doordat het personage van Schumer zo verfrissend en origineel is. Voeg daarbij een zeer aimabele Hader, zijn eerste komische hoofdrol, en tal van heerlijk dik aangezette bijrollen - de beroemde basketballer LeBron James is zelfs een openbaring - en je zult je prima vermaken. Al is de film met dik twee uur eigenlijk wel wat aan de lange kant voor een komedie. Maar ook dat lijkt haast een handelsmerk van Apatow."

De volledige recensie van Trainwreck kun je hier teruglezen.

 


EDITORS' CHOICE