“’s Werelds meest geavanceerde hoofdtelefoons”, zo omschrijft Parrot zijn Zik 2.0. Dankzij het design door Philippe Starck verdient hij in elk geval de titel van ‘meest opvallende’ headset.
Jonathan Ive van Apple mag de bekendste ontwerper ter wereld zijn, qua aantallen kan hij niet Philippe Starck evenaren. De Franse man heeft al ongeveer elk object al eens hertekend, van waterkranen tot motorfietsen. De Aprilia Moto 6.5 bijvoorbeeld, blijft een van de knapste tweewielers ooit gebouwd – zolang er niemand op gaat zitten, zeggen sommige criticasters. Ook de Zik-hoofdtelefoon mag je gerust een designhoogstandje noemen, een mooi voorbeeld van hoe je een conventioneel product met een doodgewone vorm toch fris kan doen lijken. Starck slaagde daarin door de juiste materialenkeuze (leer en metaal) en de nodige vloeiende lijnen aan te brengen.
Slim
Maar het is niet de tekenpen van Starck waar Parrot op doelt als ze pochen de meest geavanceerde hoofdtelefoon ter wereld te hebben uitgebracht. Neen, dat is een verwijzing naar de uitgebreide mogelijkheden die je hebt om de klank van deze Bluetooth-hoofdtelefoon met noise-cancelling te beïnvloeden. Wat je met de Zik 2.0 kan is inderdaad vrij uniek: via een knappe app kan je de DSP in de hoofdtelefoon zelf op verschillende manieren instellen, van het niveau van de noise-cancelling tot equalizer-achtige instellingen.
Bovendien kan je presets downloaden om de klank aan te passen aan de smaak van een bekende artiest, soms zelfs gericht op een specifiek album. In het lijstje van bekende namen zit heel uiteenlopende mensen die actief zijn in alle genres, als La Roux, Richard Dorfmeister, Max Richter, Danton Eeprom en de eenmanspunkband Cloud Nothing. Bij de Zik 2.0 moet je echter de preset missen die Lou Reed voor de eerste Zik ontwierp.
Versie 2.0
Versie 2.0 van de Zik-hoofdtelefoon verandert heel weinig aan de vorm. Het is zelfs behoorlijk moeilijk om op afstand de oude en nieuwe Zik uit elkaar te houden, of het moet zijn dat je toevallig één van de nieuwe kleurenedities onder ogen krijgt. De Zik 2.0 is beschikbaar in felle en opvallende uitvoeringen, zoals oranje, felblauw en geel. De oranje editie wordt gepromoot door niemand minder dan Conchita Wurst, maar mocht je graag wat minder opvallend door het leven gaan is er ook een smaakvolle zwarte, witte of bruine Zik 2.0. Van edities met goud, waarmee Parrot de eerste Zik in Azië populair wou maken, is er vooralsnog geen spoor.
Toch is er heel wat veranderd. De Zik 2.0 is heel wat lichter dan zijn voorganger. Met 270 gram mag je de Parrot nu zelfs een van de lichtere Bluetooth-hoofdtelefoons noemen. Ook een enorme verbetering is de afwerking in (namaak)leer, in plaats van kunststof, waardoor de Zik 2.0 er waanzinnig goed uitziet maar ook aanvoelt. Hoewel de Zik 2.0 gelijkaardig geprijsd is als andere premium draadloze hoofdtelefoons, heb je door de zeer goede bouwkwaliteit en materialen veel meer een luxegevoel dan bij veel concurrenten.
Touchpad
Het ontwerp van de Zik 2.0 is heel strak en op de driverbehuizing is er nauwelijks reliëf, op een subtiel Parrot-logo na. Aan de rechterzijde is de buitenkant zelfs helemaal vlak – en daar is een goede reden voor. Het is namelijk een touchpad, waarop je door te vegen het volume kan regelen, tracks kan verspringen en de muziek kan pauzeren. Omdat er geen visuele indicaties of voelbare merktekens zijn, is het even wennen om de touchpad goed te leren gebruiken. Na even hebben je het in de vingers en blijkt het zeer goed te werken, vonden wij. Ben je geen liefhebber van de touchpad en vrees je door een accidentele aanraking het volume de hoogte in te jagen, dan kan je de touchpad uitschakelen via de bijhorende Parrot-app.
Nog een functie van de Zik 2.0 in de categorie ‘klein maar fijn’: als je de hoofdtelefoon afneemt, wordt de muziek automatisch gepauzeerd. Zet je hem weer op je bolster, dan speelt het liedje verder. Ook deze functie kan uitgeschakeld worden.
Zit prima
De Zik 2.0 heeft lekker zachte oorkussen die goed op je oren passen. In zomerse temperaturen wordt het na een tijdje wat warmer, maar dat is te verwachten van (namaak)leer. De hoofdband is ook goed gewatteerd, maar mocht voor onze kale knikker toch net iets zachter zijn. Heeft u wat meer hoofdhaar dan de auteur, dan zal er wellicht helemaal geen probleem zijn. Het verstelmechanisme is heel ingenieus en aan het zicht onttrokken, door de beugel in de hoofdband te schuiven. Op die plek is er een klein oranje accentje, toont mooi de aandacht voor details die er bij het ontwikkelen was. Bij ons testtoestel ging het relatief stroef, maar dat zorgde er voor dat de Zik 2.0 wel de gekozen stand goed aanhield.