TIP

Buizenvoeten reinigen


Redactie HiFi.nl | 13 maart 2008

Net als Cinchpluggen, lichtnetstekkers of banaanstekkers vormen de contactpinnen van buizen en de buizenvoeten waarin ze staan ook een elektrisch male/female contact. Ze zijn daarom even gevoelig of zelfs gevoeliger voor stof en ander vuil (met name huidvet) en corrosieve aantasting van het contactoppervlak.

Het af en toe (niet te vaak) losnemen en opnieuw insteken van buizen zal het contactoppervlak tot op zekere hoogte mechanisch reinigen. Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld één keer per jaar de contactpinnen van de buizen en de contactklemmen van de voeten met een vloeistof te reinigen. De in een eerdere weektip besproken Kontak vloeistof zou een geschikte kandidaat kunnen zijn maar ook met een flesje 96 % zuivere technische alcolhol en een zakje katoenen pijp-reinigers van goede kwaliteit zal men prima resultaten boeken. \

Naast pijp-reinigers kunnen de kleinste, borstelvormige opzetstukken voor handmatige gebitsreingers geschikt zijn. Let wel: de katoenen of Nylon borstels mogen niet kletsnat zijn, een slechts lichte bevochtiging is afdoende. Neem altijd een borstel of reiniger die met gemak in de contacten van een voet past, anders zou men de contacten kunnen uitbuigen! Neem voor de veiligheid de stekker uit het stopcontact en laat in geval van twijfel deze klus door een ervaren technicus uitvoeren (die meteen kan controleren of de buizen nog voldoen en of de Bias per buis nog de juiste waarde heeft). Happy Cleaning!

EDITORS' CHOICE