REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Dope


Redactie HiFi.nl | 09 augustus 2015

Terwijl de nieuwe Fantastic Four overal in de pers wordt afgebrand kiezen wij het bescheiden Sundance hitje Dope uit als bioscooptip van deze week. Filmpjekijken.com beloonde de muzikale tienerfilm met vier uit vijf sterren.

Dope draait om Malcolm (Shameik Moore); een liefhebber van hip-hop uit de jaren negentig die in een punk-rock band speelt en, ondanks dat hij in een criminele buurt in LA woont, ervan droomt om naar Harvard te gaan. Wanneer hij samen met zijn twee beste vrienden Diggy (Kiersey Clemons) en Jib (Tony Revolori uit The Grand Budapest Hotel) het verjaardagsfeestje van een lokale drugsdealer (A$ap Rocky) bezoekt komt het nerdy trio na een inval door de politie toevallig in het bezit van een flinke lading drugs. En daar moeten ze weer vanaf zien te komen...

Het feit dat dit wat cliché klinkt doet volgens redacteur Jochem Geerdink amper iets af aan de film zelf. "Het grote verschil met vergelijkbare films is dat deze door onder meer Pharrell, Puff Daddy/P. Diddy en Forest Whitaker geproduceerde film veel vaart en flair heeft. Niet voor niets werd Dope tijdens Sundance beloond met een award voor beste montage. Er zijn zeker wel wat missers te noteren - raar einde, oppervlakkige vrouwenrollen en een scène waarin de drie vrienden met hun punkband spelen bijvoorbeeld - maar de moddervette plot van de film vergoedt heel veel."

Geerdink maakt zelfs de vergelijking met een andere klassieke tienerfilm. "Het is nog te vroeg om een daadwerkelijke voorspelling te doen, maar dit zou zomaar een nieuwe Ferris Bueller's Day Off kunnen zijn. Een satirische tienerfilm die de tijdsgeest perfect weet te vangen, maar vooral eigenzinnig, ontzettend vermakelijk en bovendien bij vlagen erg herkenbaar is. Zeker mensen die in de jaren negentig opgroeiden zullen er niet aan ontkomen op sommige momenten zachtjes te gniffelen om één van de vele subtiele, maar ook minder subtiele, grapjes in Dope."

De volledige recensie van Dope kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE