REVIEWDenon

Review: Denon Heos 1

Jamie Biesemans | 06 augustus 2016 | Denon

SAMENVATTING

Met de Heos 1 heeft Denon een zeer goede, compacte speaker in huis die zeker de concurrentie met de Play:1 aankan. Waar we de Sonos-speaker iets voller en aangenamer in het laag vinden, is de stemweergave bij de HEOS 1 volwassener en is hij detailrijker. Maar wat de HEOS 1 naar een ander niveau tilt, is de optie om hem uit te breiden met een Go Pack-accu zodat je hem ook in de tuin kan gebruiken. Dat die Go Pack bovendien Bluetooth toevoegt, waardoor de HEOS mee naar het vakantiehuisje kan, dat is helemaal top.

Het HEOS-systeem van Denon ontpopte zich in het afgelopen jaar tot een waardige uitdager voor multiroom-grootmacht Sonos. Het enige wat ontbrak, was een betaalbare, compacte speaker. Hallo, Heos 1!

Met HEOS poogt Denon een graantje mee te pikken van de populariteit van draadloze multiroomtoestellen, uiteraard door zelf een behoorlijk groot aanbod aan toestellen op de markt te brengen. Met toch wat succes, onder meer omdat Denon slim genoeg is geweest om zijn hifi-roots trouw te blijven De Heos 7 bijvoorbeeld, is een zeer degelijke draadloze speaker die beter klinkt dan heel wat miniketens. De Heos Amp is dan weer een goed uitgeruste versterker met streamingmogelijkheden die een set passieve luidsprekers kan aansturen.

Draagbaar
De HEOS 1 is ook wel veel meer dan een lokmiddel voor nieuwe klanten. Deze speaker is eveneens ideaal als uitbreiding voor een kleinere kamer of als je een meer onopvallende oplossing zoekt voor een ruimte die je lekker strak wil houden. De HEOS 1 heeft de nodige schroefdraad aan de achterkant zodat je hem met een beugel aan de muur of plafond kan bevestigen, dus op vlak van integratie in je interieur zijn er wel wat mogelijkheden. Nog even aan toevoegen dat de Denon-speaker vochtbestendig is. Dat is iets anders dan waterdicht, maar hierdoor is de HEOS 1 wel bestand tegen de hoge vochtigheidsgraad van een badkamer.

De HEOS 1 is een van de eerste multiroomspeakers die we op bezoek krijgen, die je kan uitrusten met een batterij zodat je hem werkelijk draadloos kan gebruiken. De accu gaat door het leven als de Go Pack en is apart te koop, al lopen er ten tijde van schrijven wel interessante promoties als je de HEOS 1 samen met de Go Pack aanschaft. We vermoeden stilletjes dat die bundels regelmatig zullen opduiken. De vorm van de Go Pack past perfect bij de speaker. Een indicator aan de achterkant vertelt je hoe opgeladen de accu is, altijd handig als je naar de zee trekt. De batterij is ongeveer goed voor 6 uur, zegt Denon.

Vertrouwd design
Zet de HEOS 1 naast de HEOS 3, 5 of 7, en de nieuweling zal niet uit de toon vallen. Net zoals zijn grote broers is de hoekige HEOS 1 beschikbaar in zwart of interieurvriendelijk wit, al is de grijze metalen grille zo overheersend dat de kleur van de speaker minder belangrijk wordt. De grille geeft de speaker in elk geval een moderne look en de HEOS 1 lijkt ook stevig genoeg om een uitstapje naar het park te overleven. Achter de metalen grille zitten twee drivers verborgen: een midrange-driver met een wijd bereik en een soft dome tweeter.

Voor een instapper in een multiroom-familie heeft de HEOS 1 veel aansluitingen. WiFi is niet de enige optie, je kan ook met een netwerkkabel werken als je dat verkiest. Bovendien vind je aan de achterkant een USB-poort waar je een stick met muziekbestanden kan insteken én een aux-ingang als je een mobiel toestel via een kabel wil aansluiten. Fijn is dat je bijvoorbeeld USB-media aangesloten op de HEOS 1 over het netwerk kan delen met andere HEOS-toestellen.

Fluitje van een cent
Het instellen van een HEOS-toestel verloopt op een aparte, maar wel heel handige manier. In de doos steekt een simpele kabel die je aan één kant met de hoofdtelefoonuitgang van je smartphone of tablet verbindt en aan de andere kant koppelt met de aux-ingang van het HEOS-apparaat. Via een eenvoudig stappenplan in de app stel je de speaker in zodat hij toegang heeft tot je WiFi-netwerk.

De app bestaat uit drie onderdelen die je via iconen onderaan snel bereikt: Ruimtes, Muziek en Huidige. Via het eerste heb je een overzicht op de aangesloten toestellen en kan je speakers samenvoegen door ze op een actieve speaker te verslepen. Bij Muziek heb je een eenvoudig overzicht van streamingdiensten, lokale muziek en ingangen. Het lijstje van diensten is lang, maar je kan inactieve diensten verbergen zodat je enkel diegene ziet die waar je een abonnement op hebt.

Conclusie
Met de Heos 1 heeft Denon een zeer goede, compacte speaker in huis die zeker de concurrentie met de Play:1 aankan. Waar we de Sonos-speaker iets voller en aangenamer in het laag vinden, is de stemweergave bij de HEOS 1 volwassener en is hij detailrijker. Maar wat de HEOS 1 naar een ander niveau tilt, is de optie om hem uit te breiden met een Go Pack-accu zodat je hem ook in de tuin kan gebruiken.

De volledige recensie van de Denon Heos 1 kun je teruglezen bij fwdmagazine.

MERK

EDITORS' CHOICE