TIP

Signaalverzwakker

Redactie HiFi.nl | 24 januari 2008

Lijnbronnen zoals CD-spelers lijken steeds hogere uitgangsspanningen van hun fabrikanten mee te krijgen terwijl lijntrappen van (voor-) versterkers vaak tamelijk gevoelig zijn. Het resultaat? Een (te) hoge geluidsdruk bij een nauwelijks open staande volumeregelaar.

Oversturing van de lijntrap is niet ondenkbaar en de actieve componenten kunnen (in zeldzame gevallen) zelfs worden beschadigd. Een goed gekozen spanningsdeler zoals de Rothwell ingangsverzwakker (verkrijgbaar via High Fidelity Discs) kan dan een goede oplossing zijn.



Rothwell levert hun verzwakker in twee uitvoeringen; als Cinch- of als XLR-type. Een `male` en `female` stekkerdeel zijn samen in een cillindrische behuizing ondergebracht waarin hoogwaardige bedrading en twee ruisarme weerstanden de contacten verbinden. Naast een directe verzwakking van het bronsignaal aan de ingang van de voorversterker kan de Rothwell verzwakker ook worden ingezet aan de ingang van de eindversterker(s). Soms is het de eindtrap die ofwel een te gevoelige weergever moet aansturen of wordt aangestuurd door een voortrap met een relatief `luide` uitgang. Ook bij deze toepassing zal de volumeregeling meer verfijnd werken omdat een bepaald luisterniveau pas bij een hogere setting tot stand zal komen.



Dit alles heeft niet alleen ergonomische voordelen; potmeters zijn meestal meer accuraat (kanaalbalans, etc.) rond het middelste gedeelte van hun slag. Het correct temperen van een te hoge uitgangsspanning kan dus naast een meer verfijnde volumeregeling ook resulteren in een meer accurate Stereoweergave. Happy limiting!


EDITORS' CHOICE