REVIEWSennheiser

Recensie: Sennheiser RS195


Jamie Biesemans | 19 juli 2015 | Sennheiser

SAMENVATTING

De Sennheiser RS195 is een zeer comfortabele hoofdtelefoon die ideaal is voor het meepikken van een film zonder dat je omgeving verstoord of wakker wordt. Hij biedt een goede kwaliteit en toch wel een unieke eigenschap in de vorm van de persoonlijke luisterprofielen.

Sennheiser bouwt naast goede hifi-hoofdtelefoons ook draadloze headsets die bedoeld zijn voor tv-fans die in alle rust van hun favoriete tv-reeksen en films willen genieten. De RS195 is het nieuwe topmodel met een goede klank en extra modi voor mensen met gehoorproblemen.

Zoals altijd bij Sennheiser zit de RS195 goed ingepakt en krijg je bij het uitpakken het gevoel met iets van een hogere kwaliteit aan de slag te gaan. De RS195 bestaat uit twee onderdelen: de hoofdtelefoon en een basisstation (met aparte lader). Die aparte lader heeft zijn voor- en nadelen. Qua storingen vermijden is apart beter, maar in sommige gevallen weer lastiger qua wegwerken van kabels.

Aansluiten op je tv is eenvoudig. In de doos vind je een optische kabel en die verbind je met een nagenoeg altijd aanwezige optische uitgang van je televisie. Het kan zijn dat je daarna in de tv-instellingen nog deze uitgang moet activeren, al is het onze ervaring dat de optische uitgang bij televisies doorgaans standaard ingeschakeld is.

Comfort gehalte
De hoofdtelefoon zelf past zeer goed op ons hoofd – en door de goede verstelmogelijkheden zal dat bij iedereen wel het geval is. Dikke oorkussens en twee forse kussens aan de hoofdband maken de RS195 zeer comfortabel. Je houdt hem probleemloos voor uren aan. Zo moet het.

Enig nadeel is wel dat de oorkussens bekleed zijn met een soort leder die toch wat zweterig kan zijn bij warm weer. Persoonlijk houden we eerder van een zachtere suède of fluweel voor een hoofdtelefoon zoals dit. Keerzijde daarvan is dat je stoffen oorkussens moeilijker proper maakt.

Bediening
Op de koptelefoon vind je twee volumeknoppen en een knop om het geluidsmodi te veranderen. Dit alles gegroepeerd in een cirkel, wat het in het begin iets moeilijker maakt om zonder te kijken de juiste toets te vinden. Eens fout drukken kan echter weinig kwaad, aangezien de Mode-knop op de hoofdtelefoon niet werkt als persoonlijk luisteren uitgeschakeld is. Het volumeknop op de hoofdtelefoon laat vrij fijne volumecontrole toe, dat is goed!

Dat persoonlijke luisteren schakel je in via een een drukknop op het basisstation. Net daaronder staan drie led’s die visueel aangeven naar welke modus je luistert. Schakelen tussen de zeven modi doe je via een draaiknop op het basisstation of dus door die mode-knop op de RS195 zelf.

Boem
Bij bepaalde filmsountracks is er inderdaad een onevenwicht tussen actiegeluiden en het dialoog, en dan kan het fijn zijn om met een van de modi aan de slag te gaan – zelfs al scheelt er niets aan je oren. De tuning van de RS195 is bovendien duidelijk afgestemd op films en tv, en voor muziek vonden we hem in de standaardmodus niet ideaal.

Neem nu als we luisteren naar ‘Little Broken Hearts’ van Norah Jones. Met het persoonlijke luisterprofiel met het muzieksymbooltje klinkt het net wat natuurlijker en evenwichtiger. Die op filmgerichte tuning blijkt ook bij het beluisteren van de Oblivion-soundtrack van M83, dat bol staat van machtige, dreigend klinkende synths en klassiekere stukken. Standaard klinkt het iets bass-heavy, met wat gebrek aan helderheid.

Conclusie
Kortom, de Sennheiser RS195 is een zeer comfortabele hoofdtelefoon die ideaal is voor het meepikken van een film zonder dat je omgeving verstoord of wakker wordt. Hij biedt een goede kwaliteit en toch wel een unieke eigenschap in de vorm van de persoonlijke luisterprofielen.

De volledige recensie van de RS195 kun je teruglezen bij fwdmagazine.


EDITORS' CHOICE