REVIEW

Pinell Supersound II+

Ad Bijleveld | 24 juli 2015

SAMENVATTING

Met de Pinell Supersound II+ en een verloopkabeltje van mini-jack naar cinch, haalt u een hoop luisterplezier in huis. Vooral de bekende Nederlandse zenders presenteren zich daarbij met een goede geluidskwaliteit en een, afhankelijk van de bitrate, ruimtelijk klankbeeld. De bestaande hifi-installatie is dankzij dit product van TT Micro, met DAB+ en internetradio, weer helemaal up to date. En als daar een stopcontact voor handen is, presteert het kleine kastje in de tuin, weliswaar niet in stereo, beter dan op voorhand verwacht.

Wat hebben we nu precies onder handen genomen? Een razend interessante multi-platform ontvanger of een onbeduidend mono-radiootje? Toch een beetje ongemakkelijk zo’n spagaat…

Een best aardig afgewerkt kastje, waarvan het geluid ook nog eens niet tegenvalt, maar een voor de hand liggend onderwerp voor een test? Oké, naast FM en DAB+, wordt er ook internetradio geboden en komt Spotify Connect wellicht goed van pas. Maar hallo! Mono, wat moeten we er mee?Transistorradio
Nou, we komen achterop niet alleen een aux-ingang tegen maar ook een uitgang ten behoeve van een hoofdtelefoon. Met behulp van een verloopkabel is de verbinding richting de hifi-set snel gelegd en kijken we plotseling toch met heel andere ogen naar de Pinell Supersound II+.
Kortom, toch even bijpraten. Pinell is naast Tiny Audio een merk van de in Oslo gevestigde fabrikant TT Micro AS, specialist op het terrein van DAB+. Daar zijn ze, net als in het Verenigd Koninkrijk, heel ver mee in Noorwegen. De beslissing om de FM af te schakelen is inmiddels genomen, maar staat ook voor Nederland in de planning (vóór 2024). Met dat vooruitzicht neemt de belangstelling voor DAB+ ook in ons land snel toe, reden waarom de spullen van TT Micro nu ook in de Nederlandse winkels terecht zijn gekomen.
In menige huiskamer zal FM waarschijnlijk door internetradio worden opgevolgd, maar op andere plekken in huis, onderweg in de auto of op welke manier dan ook, is DAB+ het voor de hand liggende alternatief. Veruit de meeste producten die binnen dit segment worden aangeboden, lijken daarom als twee druppels water op de oer-transistorradio: draagbaar, leuk kleurtje, mono, telescoopantenne, batterijvoeding. De meeste producten die voorzien van de merknamen Pinell en Tiny Audio nu in de winkel staan, voldoen naadloos aan dat profiel, met uitzondering van de geteste Supersound II+.Bitrate
Het is een radio voor stationair gebruik, bijvoorbeeld in de huiskamer, en legt op een uiterst eenvoudige wijze draadloze verbindingen met zowel het DAB+ zenderpark als het thuisnetwerk. Naast FM en DAB+ is er daarom toegang tot een schier onbeperkt aantal internet-radiostations en kan een track van Spotify, als die wordt afgespeeld op een computer, tablet of smartphone, naar de radio worden gestuurd. Dat klinkt dan al direct een stuk beter, want deze Pinell presteert, dankzij de toepassing van kwaliteitscomponenten, zoals gezegd helemaal niet slecht. Toch leggen we het kastje al snel het zwijgen op, louter en alleen door een plug te steken in de genoemde hoofdtelefoonuitgang. Niet optimaal natuurlijk, als het gaat om een verbinding met een line-ingang van een versterker, maar toch hoort u ons over het resultaat niet klagen.
FM klinkt zoals we dat gewend zijn, maar DAB+ overtuigt onmiddellijk, ook omdat het echt stil is als het stil moet zijn. De radio heeft digitale 29 zenders opgespoord en die bieden voor elk wat wils. Of alle zendgemachtigden even enthousiast meedoen, is overigens de vraag. Immers, bij de veiling van de lucratieve FM-frequenties in 2010 kwamen alleen partijen die ook bereid waren uit te zenden in DAB+, voor een plaatsje in de overvolle FM-band in aanmerking. Hoe dan ook, de Pinell weet uit het digitale ethersignaal een uitstekende stereoweergave te herleiden.
Daarbij is, net als bij internetradio, de klankkwaliteit wel afhankelijk van de door de betreffende zender gehanteerde bitrate. Binnen het huidige DAB+ aanbod komen de meeste zenders niet verder dan 64 kilobit per seconde en er zijn er zelfs een paar die 48 kbps goed genoeg vinden. Daar staat tegenover dat er onder de commerciëlen een paar zijn, waaronder Q-Music, Sky Radio en Sublime, die hebben gekozen voor 80 kbps.Drukken en draaien
Terwijl we, via de referentie-installatie en dus in stereo, genieten van DAB+ en internetradio lopen we nog eens langs de mogelijkheden zoals die door de Supersound II+ worden geboden. Dat kan met de meegeleverde afstandsbediening, maar al snel geven we de voorkeur aan de grote druk- en draairegelaar rechts op het front. Daarmee loopt u gemakkelijk door de verschillende, grotendeels Nederlandstalige menu’s en wordt bijvoorbeeld duidelijk dat er, op basis van de via DAB+ of internet binnengehaalde tijd, bijvoorbeeld een wekkerfunctie beschikbaar is, naast een tot maximaal 30 minuten instelbare sluimerfunctie.
Met de equalizer kan het klankbeeld op smaak worden gemaakt. Naast acht vaste instellingen kunnen laag, hoog en loudness met de hand worden ingesteld en in het geheugen opgeslagen.
Maakt een Windows Media Player (UPnP) deel uit van het netwerk, dan kan ook daarvandaan muziek worden betrokken, indien gewenst ondergebracht in een playlist. Een streaming-functie waarbij de toetsen, met de bekende weergavefuncties op zowel het front als de afstandsbediening, dan actief zijn.
En tenslotte is er natuurlijk de FM die door middel van RDS laat zien naar welke zender we luisteren. Ook dat wordt door het kleine zwart/wit display, waarvan de helderheid kan worden ingesteld, netjes en goed leesbaar weergegeven.

Conclusie
Met de Pinell Supersound II+ en een verloopkabeltje van mini-jack naar cinch, haalt u een hoop luisterplezier in huis. Vooral de bekende Nederlandse zenders presenteren zich daarbij met een goede geluidskwaliteit en een, afhankelijk van de bitrate, ruimtelijk klankbeeld. De bestaande hifi-installatie is dankzij dit product van TT Micro, met DAB+ en internetradio, weer helemaal up to date. En als daar een stopcontact voor handen is, presteert het kleine kastje in de tuin, weliswaar niet in stereo, beter dan op voorhand verwacht.Regionaal
Er waren op het moment dat de Pinell Supersound II+ aan een kritische test werd onderworpen 29 DAB+ zenders binnen het Nederlandse pakket beschikbaar. Voor een overzicht daarvan, inclusief de gehanteerde bitrate per zender: radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html
Het kan zijn dat het genoemde aantal inmiddels in verhoogd tot 40, dankzij de toevoeging van 11 regionale zenders.
Natuurlijk laat de Pinell Supersound II+ zich comfortabel of afstand bedienen, maar wij gaven toch vaak de voorkeur de grote druk- en draairegelaar rechts op de radio zelf. TT Micro levert de Pinell Supersound II+, die het verdient om met behulp van een verloopkabel met de hifi te worden verbonden, in zwart en wit.

Prijs
Pinell Supersound II+ € 229,-
www.digitaleradiospecialist.nl

 


EDITORS' CHOICE