REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Terminator: Genisys


Redactie HiFi.nl | 12 juli 2015

Voor het eerst sinds Rise of The Machines uit 2003 draait er met Genisys weer een Terminator-film met Arnold Schwarzenegger in de bioscoop. Filmpjekijken.com beloonde de sci-fi actiefilm die je het het beste in IMAX of Dolby Cinema kan bekijken met 3 van de 5 sterren.

Terminator: Genisys hangt een beetje tussen een reboot, remake en sequel in. Net als in het origineel uit 1984 dreigt het intelligente computernetwerk Skynet anno 2029 de oorlog tegen de mensheid te verliezen. En dus stuurt het een Terminator terug in de tijd om de moeder van verzetsleider John Connor te elimineren. Connor stuur op zijn beurt zijn beste vriend Kyle Reese terug om zijn moeder Sarah te beschermen. Maar in het 1984 waar Reese terecht komt blijkt Sarah (Emilia "mother of dragons" Clarke) een harde tante te zijn die zelf al haar hele leven beschermd wordt door een andere Terminator (ook Schwarzenegger).

Volgens redacteur, en Terminator-franchise fan, Daan Snouck Hurgronje staat de film bol van de actie, wat een ten koste gaat van de vertelstijl. "Regisseur Alan Taylor (Thor: The Dark World) lijkt nooit van het woord 'spanningsboog' te hebben gehoord. Alsof hij bang is dat mensen verveeld naar hun telefoon grijpen als hij het tempo ook maar een paar tellen in laat zakken, geeft hij de film zo'n moordend tempo mee dat mogelijk indrukwekkende setpieces of meeslepende scènes al voorbij zijn voordat je er als kijker erg in hebt. Verwacht dus geen vakkundig opgebouwde nagelbijter als de klassieke Tech Noir-scène uit deel een."

Door het feit dat Genisys tussen reboot, sequel en remake inhangt heeft een even enerverende als wisselvallige kijkervaring als gevolg, hij haalt het niet bij de eerste twee delen, maar dat wil volgens Hurgronje echter niet zeggen dat de film niet werkt. "Door schrijvers Patrick Lussier (Drive Angry) en Laeta Kalogridis (Shutter Island) is zeker goed nagedacht over de invulling van de overduidelijk door studiobazen opgelegde synopsis. De door elkaar verweven tijdslijnen tarten de logica maar zijn uiteindelijk toch netjes met elkaar verbonden, en ook de manier hoe een zichtbaar oudere Schwarzenegger in het verhaal is verwerkt klopt."

De volledige recensie van Terminator: Genisys kun je hier teruglezen.

 

EDITORS' CHOICE