NIEUWSMarantz

Marantz lanceert nieuwe AV-receivers

Redactie HiFi.nl | 05 juli 2015 | Marantz

Marantz presenteert drie nieuwe netwerk-AV-receivers voor hun home theater-serie van dit jaar. Het gaat om de slank vormgegeven NR1606 en NR1506 en de grootformaat SR5010. Die laatste is de duurste en meest uitgebreide van de drie.

De NR1506 netwerk-AV-receiver heeft een vijfkanaals versterker met 85W per kanaal. De ingebouwde WiFi- en Bluetooth-functies geven toegang tot vrijwel al je muziekbronnen, met onder meer internetradio, Spotify Connect en AirPlay. Via de netwerk-streamingstandaard speelt het apparaat DLNA muziekbestanden af vanaf je computer of een ander extern opslagapparaat. De NR1506 kan uit de voeten met bijna alle bestanden, inclusief hoge-resolutie FLAC HD-, ALAC-, WAV192/24-bestanden en DSD-bestanden. De digitale iPod-compatibele USB-ingang op het voorpaneel completeert de vele aansluitopties.

Wat betreft video is er ondersteuning 4K Ultra HD, alsmede de nieuwste HDMI-specificatie, waaronder 4K 50/60Hz passthrough en HDCP 2.2-compatibiliteit, vereist voor 4K kopieerbeveiligde content. Ook geeft kan hij HDR (High Dynamic Range) en Wide Gamut-kleuren weergeven. Alle zes HDMI-ingangen, waarvan er een op het voorpaneel geplaatst is, ondersteunen HDCP 2.2 en bieden mogelijkheden voor het aansluiten van HDMI-apparaten als Blu-rayspelers en settopboxen met streamingfunctie.

Installeren gaat met de Hybrid GUI Setup Assistant en Audyssey MultEQ-ruimtemeting. Geen papieren handleiding meer, maar gewoon aanwijzingen op het scherm. Met een Remote App van Marantz voor iOS en Android kun je het apparaat bedienen. Voor de milieubewuste gebruikers is de NR1506 tevens uitgerust met een slimme ECO-modus waarmee je energie moet kunnen besparen zonder dat dat afdoet aan de prestaties.

NR1606
De NR1606 is het middelste model van de drie gelijksoortig vormgegeven producten. De 7.1-kanaals AV-receiver heeft een Dolby Atmos-decoder en Dolby Surround-upmixer voor ondersteuning van driedimensionaal geluid. Dankzij DTS:X- en DTS Neural:X-upmixer kan hij ook overweg met 3D-geluid tracks van DTS. Analoge en digitale video's kunnen worden geĆ¼pscaled tot Full HD 1080p of 4K Ultra HD. In totaal zijn er acht HDMI-ingangen om bronnen mee aan te sluiten. De meegeleverde grafische interface van Marantz moet ook het gebruik in combinatie met een tweede ruimte overzichtelijk houden.

SR5010
De grotere SR5010 7.2-kanaals AV-receiver heeft een ruim twee keer zo groot vermogen van 180 W per kanaal, waardoor zelfs grote home theaters kunnen worden gevuld met Marantz-geluid.

Hij heeft dezelfde functies als zijn kleinere broers, maar dan op een hoger niveau. Het interne circuit verbetert audiosignalen nog voor het moment dat ze de speakers bereiken via Marantz' eigen HDAM's in Current Feedback-topologie.

Marantz' HDAM-technologie (Hyper Dynamic Amplifier Module) zorgt voor minimale ruis in een volledig losstaande configuratie. HDAM-technologie biedt een hoge verwerkingssnelheid (slew rate) voor breedbandrespons en een dynamisch bereik bij geluid in hi-res. Er is ook een tweede HDMI-uitgang waarop gelijktijdig een projector en tv kunnen worden aangesloten. Een 7.2-kanaals pre-outgedeelte en de RS232-aansluiting maakt hem geschikt voor standaard installatiedoeleinden.

Prijs en beschikbaarheid
Alle drie de AV-receivers van Marantz zijn vanaf juli / augustus 2015 beschikbaar in het zwart en in het zilver-goud. De NR1506 heeft een adviesprijs van 579 euro, de NR1606 voor een adviesprijs van 749 euro en de SR5010 is met een adviesprijs van 899 euro de duurdere van het stel. Bekijk ook de onze merk-pagina en de website van Marantz.

MERK

EDITORS' CHOICE