TIP

`Naakt luisteren`


Redactie HiFi.nl | 06 september 2007

Voordat u HiFi.nl gaat bestoken met mails aangaande het voordeel van goed gekleed luisteren (o.a. betere akoestische demping, met name bij het dragen van wol...); don`t worry, met `naakt` doelen wij op de weergevers, niet het publiek.

De meeste luidsprekers worden geleverd met `frontjes` bestaande uit M.D.F. (of soms kunststof) frame`s, bespannen met elastisch doek. De laatste vijftien jaar wordt het gros van die luidsprekers bij de fabrikant ontworpen zonder enige bedekking van de baffle, dus in feite `naakt`. Pas wanneer het ontwerp af is wordt er nog een zo goed mogelijk ogend frontje voor bedacht zodat de fragiele dome-hoogfrequent unit ten minste enige bescherming krijgt (met name tegen grijpgrage kindervingertjes). Een bijkomend voordeel is dat de units ook tegen stof en direct zonlicht worden beschermd (wat zeker niet onbelangrijk is). Echter, we luisteren slechts enkele uren per etmaal (en soms helemaal niet) naar onze geliefde weergevers dus is het logisch -en verstandig- om de frontjes op de kasten te laten wanneer wij geen gebruik maken van de weergaveketen. Voor serieuze luistersessies kan het zinvol zijn om de frontjes te verwijderen omdat de units dan vrijer kunnen ademen.

Wanneer de units `flush` verzonken in de baffle liggen en de baffle keurig meegefineerd is kan men er van uit gaan dat de weergevers in kwestie zijn bedoeld om naakt te worden beluisterd. Het afstraalgedrag en de `shoonheid` van de weergave kunnen verbeteren zonder frontjes omdat de afstraling minder belemmerd en de diffractie vriendelijker zal zijn (met name van de hogere frequenties). Diffractie ontstaat overigens ook met een flush baffle en zelfs met ronde randen maar het zal minder `piekerig` verlopen omdat de overgangen dan minder abrupt zijn. Let wel: er zijn ook aardig wat hoogwaardige weergevers waarbij het frontje of zelfs een omspannende grille/kous juist in het ontwerp is meegenomen. De meest bekende voorbeelden zijn de BBC-monitoren (LS 3/5a, 5/9, 5/8, etc.), de planar weergevers van Magnepan, Quad en Soundlab en de weergevers van Vandersteen, Duntech en Mirage. Dergelijke weergevers bieden het meest uitgewogen uiterlijk en klankbeeld met hun kleren aan. Voor de overige weergevers geldt: laat de frontjes hun beschermende werk doen maar probeer ze ook eens `in the nude`. Happy grilling! 

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »