NIEUWSFocal

High End München: Focal onthult de Sopra

Redactie HiFi.nl | 15 mei 2015 | Focal

Focal introduceerde in München een nieuwe lijn van high-end speakers die zich concentreert op vooral op de hoge en middentonen. De nieuwe Sopra onderscheidt zich door drie belangrijke toevoegingen: een Tuned Mass Damper, een Neutral Inductance Circuit en Infinite Horn Loading.

De conus is opgehangen aan de korf met een ring. Deze zichtbare buitenring moet zorgen dat er geen natrillingen ontstaan. De nieuwe Focal TMD (Tuned Mass Demper) ophanging bevat twee speciale ribbels die in gewicht exact zijn bemeten om de conus met tegengewicht te dempen. De doorloop in frequentie neemt met zo'n 3 kilohertz toe. Het punt net voordat de tweeter het moet overnemen (rond de 2 kilohertz) krijgt tot wel 50% minder vervorming. Zo is de frequentieresponse vlakker en de "duidelijkheid" neemt toe.

De aandrijving van de conus is de motor. Het samenspel tussen de stroom die door de spoel gaat en de vaste magneet. Speciale aandacht is er voor de strooivelden die ontstaan tijdens de werking. Het bewegen van een spoel bij een magneet creëert energie en die extra energie is in dit geval ongewenst. Door het strategisch plaatsen van een afschermingsring (de Faraday ring) nemen strooivelden af. Tot 3 kilohertz is de vervorming zelfs 10 decibel lager. Daarboven nog steeds gemiddeld 3 decibel.

Achter de tweetermembraan ontstaat er druk. Net zoals in luidsprekerkasten moet deze zoveel mogelijk worden geneutraliseerd. Focal vangt dit af door die druk eerst te dempen met schuim. De rest vloeit af naar achteren via een hoorn constructie. De vervorming door overdruk neemt zo dertig procent af tussen de 1,5 en 4 kilohertz.

De Sopra van Focal heeft ook al een adviesprijs gekregen. Voor de Sopra Nº1 betaal je 3999 euro per stuk inclusief statief en de Sopra Nº2 kost 5999 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE