ARTIKEL

High-end München: wat te verwachten?

Jamie Biesemans | 13 mei 2015

Als er een nirwana bestaat voor de audioliefhebber, dan ligt die wellicht in München. In de Messe meer bepaald, rond 14 tot 17 mei. Want tijdens die dagen is heel de hifi-wereld daar verzameld, met heel wat adembenemend mooie en goedklinkende toestellen. Van mansgrote luidsprekers met innovatieve driverdesigns tot exotische versterkers die net niet beschikken over een kernreactor, ze staan allemaal te pronken op High-End München.

Wat High End echt uniek maakt? Het is de enige internationale beurs waar hifi echt centraal staat. Ja, IFA, ISE en CES zijn belangrijk, maar daar moet audio het podium delen met zoveel andere segmenten, zoals video, fotografie, mobiele toestellen – en zelfs met futuristische zaken als 3D-printing, autonoom rijdende auto’s, robotica en smart homes. Niets van dat op High End München, waar enkel volbloed audiomerken present zijn. De grote jongens uit de AV-wereld, die zijn er hoogstens present als bezoekers en om inspiratie op te doen. Al zal wel bijvoorbeeld Panasonic er zijn om zijn 4K Pro Studio Master Serie-televisies te tonen, een poging om de reputatie die het verwierf met plasmatoestellen over te dragen naar lcd-televisies.

High End München is gewoon gigantisch. Dit jaar zijn er meer dan 400 exposanten, die samen iets meer dan 900 merken vertegenwoordigen. Indrukwekkend – en het zegt ook iets over de concentratiebeweging die al even in de audiowereld gaande is.

Zoals elk jaar loopt uiteraard de redactie van HiFi.nl op de beurs rond. Terwijl onze drieste reporters onderweg zijn naar München, willen we onze lezers nu al een kleine blik gunnen op wat wij denken de grote aankondigingen en trends op High-End München zullen zijn. De komende dagen krijg je continu berichtgeving opgediend, met sfeerverslagen en nieuws over spannende productaankondigingen. “Stay tuned”, zouden we zeggen!

Donderdag 14 mei is naar goede gewoonte de persdag. We verwachten dan al een aantal belangrijke aankondigingen, met name bij Focal en Naim. Focal stelt in München “een zeer significante nieuwe luidsprekerlijn voor”, terwijl Naim uitpakt met vier nieuwe producten.

Ook op donderdag presenteert Harman Luxury Audio de Mark Levinson No 536 Power Amplifier. Nieuws over het bestaan hiervan is niet helemaal nieuw, want de 800 watt-sterke No 536 (aan 4 ohm) werd al getoond op CES in januari. Maar de feitelijke release van deze high-end monsterversterker is pas voor rond de zomer gepland. Op München zal de nieuwe Mark Levinson de nieuwe Revel Concerta2-speakers aandrijven.

MQA
Maar ook audiotechnologieën staan dit jaar centraal in München. Verwacht heel wat te horen over Dolby Atmos, het fonkelnieuwe DTS:X en uiteraard ook MQA. Master Quality Authenticated werd eind vorig jaar door Bob Stuart van Meridian Audio voorgesteld en is een revolutionaire techniek om digitale hi-resaudio toch compact te verpakken zodat het kan gedownload en gestreamd worden. MQA is best significant en niet beperkt tot Meridian-producten. Ook het Britse Pure verwerkt het in zijn Caskeid-multiroomproducten. Benieuwd of Stuart donderdag nieuwe partners zal aankondigen…

In een vooruitblik kunnen we niet alle merken vermelden waarvan we iets bijzonder verwachten dit jaar. Dat komt wel in de losse berichtgeving. Maar hier zijn enkele aankondigingen waar we zeker naar uitkijken:

Het Franse Trinnov Audio, bekend als de enige die een surroundprocessor biedt met zowel Auro3D als Dolby Atmos, heeft een sterke reputatie op vlak van room equalisation. Dus het aanpassen van de klank op jouw luisterruimte. In München stellen ze de Amethyst voor, een nieuwe top-end stereoversterker. De Britse partners bij Wilson Benesch staan vast in de buurt met hun Endeavour-luidsprekers. Je kan er echt niet naast kijken, want een Endeavour-luidspreker is 1,47 meter hoog en uit aluminium en koolstofvezels gebouwd. En toch durven we wedden dat Wilson Benesch niet de grootste speakers op de beurs zal hebben!

Imposant - maar ook klein en verfijnd
Mooie speakers ook bij Kharma, waar we zeker meer willen horen over de nieuwe drivertechnieken die verwerkt zijn in de Exquisite Midi Grand. Kharma toont ook voor het eerst een iPad-app om het adembenemend mooie Butterfly-systeem te bedienen. Bij Tannoy zitten er niet minder dan drie nieuwe speakers in de pijplijn: de top-end Revolution XT 8F, Definition DC10Ti en de Limited Edition Turnberry GR.

“Bigger is better”, het is vaak te horen in de hifi-wereld. Maar ook kleinere luidsprekerssystemen komen in München (terecht) aan bod. We kijken uit naar heel wat lanceringen, maar die van de nieuwe tweewegs Excite X14A van Dynaudio staat hoog op onze lijst met toestellen om een demo bij te wonen. Uiteraard gaan we ook eens luisteren naar de spectaculair gevormde Phantom van Devialet. Niet nieuw, maar nog altijd heel boeiend. We hebben ook heel veel zin in de nieuwe Chameleon-lijn van Sonus faber.

Soms weet je vooraf dat er iets zit aan te komen, maar wat juist, dat blijft nog geheim. Zo bij Chord Electronics, dat een nieuw product op “referentieniveau” gaat presenteren. Ook Nagra houdt zijn nieuwe topper nog voorlopig onder het doek.

Persoonlijke audio
De iPod is bijna dood. De iPod-kopers van weleer hebben allemaal hun spelertje ingeruild voor een smartphone. Maar audiofielen zijn niet gelukkig met de kwaliteit van de DAC’s en versterkers in mobiele toestellen, laat staan de niet altijd goede gebruikerservaring in de muziek-apps. Dat verklaart ten dele de terugkeer van de DAP, oftewel de Digital Audio Player. Misschien dat Neil Young met zijn Pono-speler er ook iets mee te maken heeft?

Een van de roergangers van deze revival, Astell & Kern, staat in München. Niet om alweer een premium-DAP te presenteren – die zijn er ook – maar om te tonen dat zij hun zin voor kwaliteit ook kunnen loslaten op een toegankelijk product. In München presenteert Astell & Kern de AK Jr, uitgerust met een Wolfson MW8740 DAC, ondersteuning voor hi-res en 64 GB geheugen. Ook bij andere merken, zoals HiFiman en Fiio, zullen er mooie DAP’s te zien zijn.

‘Persoonlijke’ audio is toch ook een belangrijke trend waarvan we veel uitingen in München verwachten. Denk dan niet enkel aan hoofdtelefoons, maar vooral aan alles wat er rondhangt, zoals USB-DAC’s. Zo zal AudioQuest in München de Jitterbug USB-lijnconditioner en de Beetle voorstellen. Die laatste is een compacte desktop DAC met een USB klasse B-ingang en een optische aansluiting. Meer high-end DAC-materiaal bij Leema Acoustics, waar de Libra DAC in de schijnwerpers staat. Opmerkelijk aan deze DAC is de Quattro Infinity dual-mono-technologie, die toelaat dat je op een latere datum het apparaat kan upgraden. Mocht er een betere technologie verschijnen, uiteraard. En wat is Aurelic van plan?

Kortom, er valt dit jaar zoveel te beleven en te beluisteren op High End München! Volg zeker de berichtgeving op HiFi.nl in de komende dagen. Via de nieuwsbrief blijf je gegarandeerd op de hoogte.


EDITORS' CHOICE