NIEUWS

Canon EOS C100

Ulco Schuurmans | 30 april 2015

Canon bouwt zowel gerenommeerde foto- als videocamera’s. Het model EOS C100 is een geslaagd huwelijk tussen een Full Frame fotocamera en Full HD camcorder op professioneel niveau. En daar passen uiteraard vrijwel alle Canon objectieven uit de EF- en Cinema-range op. Goed voor bijna elke videoshot en creatieve beeldhoek. Voeg daar nog een geheel naar wens uitgebreide robuuste body aan toe en je hebt een videosysteem van formaat in handen.De Canon EOS C100 is een lekker compacte en lichtgewicht body, ideaal voor de licht reizende videomaker en opnamen in kleine ruimtes. In de basisuitvoering weegt deze camera slechts 1020 gram (zonder objectief). Handig en comfortabel zijn de afneembare grip, handgreep en het multi-angle bedieningspaneel. Je kunt met de EOS C100 als het ware alle kanten uit manoeuvreren. Voor echt professioneel gebruik pleiten de robuuste, spatwaterbestendige behuizing en magnesiumlegering voor extra duurzaamheid. De camerabody accepteert via de EF-vatting de gerenommeerde Canon 4K Cinema-objectieven en meer dan 60 EF-objectieven. Ook die voor Macro en Fish Eye.3.Het hart
De 8,3 Megapixel Super 35 mm CMOS-sensor vormt het hart van de Canon EOS C100. Dit type Full HD en frame sensor is speciaal door Canon ontwikkeld voor het maken van hoogwaardige video-opnamen met 3-kanaals RGB-verwerking op 2.000 beeldlijnen. De belangrijkste troeven van deze beeldsensor zijn de hoge resolutie, hoge (licht)gevoeligheid, weinig beeldruis, minder rolling shutter-effecten en een prachtige geringe scherptediepte.
|De 35 mm beeldchip haalt een ISO-waarde van 20000. Het videofilmen gaat in het formaat MPEG-4 AVCHD/H.264- en de opslag op twee SD/SDHC/SDXC-geheugenkaarten. De datatransfer bedraagt 24 Mbps (4:2:0) - met mogelijkheden voor relay recording en gelijktijdige opname. Tot de beschikbare formats behoren: MPEG-4 AVC/H.264; 24 Mbps LPCM VBR (4:2:0); 24 Mbps VBR (4:2:0); 17 Mbps VBR (4:2:0); 7 Mbps VBR (4:2:0, 1440 x 1080).

Ook bij deze camera een relatief groot dynamisch bereik. De eigen Canon Log Gamma zorgt voor een neutrale beeldkwaliteit met 12-stops omvang (dynamisch bereik van 800%) bij een basisinstelling van ISO 850. Een optie voor groot dynamisch bereik levert beeldmateriaal op met dezelfde grote omvang, maar bij deze optie hoef je niet te corrigeren. Canon zou Canon niet zijn als je ook niet met deze camera kon fotograferen. Er is keuze uit: tijdens video-opnamen: 1920 x 1080, en tijdens het afspelen: 1920x1080. De beeldkwaliteit zal niet aan de beeldsensor doch eerder aan het toegepaste objectief liggen. Er is geen cropfactor bij voor 35 mm objectieven. Zet een objectief van Canon, Tamron of Sigma uit de wat hogere klasse op deze EOS C100 body en de top van Full HD in deze prijsklasse komt in het vizier. De beeldstabilisator dient in de objectieven zelf te zitten.De body en belangrijke specificaties
Het ontwerp van de Canon EOSC C100 is prima afgestemd voor de reportagemaker, ENG-er, reizende videograaf, onderwijs en kleine professional. Relatief veel waar voor je geld en de body is aan vrijwel elke opnameconditie aan te passen. Er zijn uitgangen voor AV, USB en HDMI met vergrendelfunctie. Er zitten vier glazen filters in de camerabehuizing waarvan 3 ND (grijs): helder, 2 stops; 4 stops; 6 stops. Bediening via navigatiewieltje op behuizing. Drie ingebouwde handmatige ND-filters vergroten de opnamemogelijkheden bij veel licht en er is geen aanvullend compendium nodig. De bediening verloopt naar keuze geheel automatisch op de cruciale functies One-Shot Auto Focus, Push Auto Iris en Auto White Balance. Uiteraard vanuit het professioneel oogpunt blijft volledige handmatige bediening mogelijk. De krachtige Focus Assist-functie helpt efficiënt bij het handmatig scherpstellen. Via de behuizing, grip, afstandsbediening of Push kent het diafragma de Auto Iris-regeling met 1/2-stopwaarden, 1/3-stopwaarden of FINE-bediening. Een Constant F-nummer tijdens zoomen behouden is mogelijk.

Het kantel & draaibare LCD-scherm meet 8,8 cm en heeft 922.000 beeldpunten aan boord. Een histogramfunctie is aanwezig. Instelbaar zijn de helderheid, contrast, kleur, scherpte, achtergrondbelichting, zwart-wit en omhoog/omlaag/naar links/naar rechts volgens cameraconfiguratie. Daarnaast is er ook een elektronische zoeker van 0,61 cm doorsnede met maar liefst 1,555 miljoen beeldpunten. De sluitertijden omvatten 1/3 tot 1/2000 seconde afhankelijk van framerate en sluitermodus. Bij de slowshutter zitten de tijden 1/3, 1/4, 1/6, 1/8, 1/12, 1/15, 1/25, 1/30 afhankelijke van framerate. Er zijn twee XLR-connectoren in het bovenste handvat voor externe microfoons en een 3.5 mm voor de hoofdtelefoon aanwezig. De audioregistratie omvat onder andere LPCM of Dolby AC3. Het geluid klinkt zonder meer goed.
De gebruiker krijgt gratis ondersteuning van Canon Professional Services (CPS) met exclusieve toegang tot een hele reeks voordelen: CPS-ondersteuning bij grote evenementen, een snelle reparatieservice (afhankelijk van beschikbaarheid) en lokale CPS-ondersteuning in bepaalde Europese landen.Conclusie
Gezien de prijstelling van rond € 5.000,- waar het objectief nog bij komt, geen camera voor elk hobbybudget. Je krijgt daar echter wel een Full Frame en Full HD camera met een uitstekende kwaliteit voor beeld en geluid, een waar scala aan wisselobjectieven en veel uitbreidingsmogelijkheden voor. En die goed hanteerbare body staat zijn mannetje bij wat ruwer gebruik. Aanbevolen voor de veeleisende videohobbyist die ook een partij Canon-objectieven in huis heeft.

Prijs
Canon EOS C100 Circa € 5.000,-    
www.canon.nl


EDITORS' CHOICE