ARTIKELNAD

Het verschil tussen hi-fi versterkers en CI versterkers

Redactie HiFi.nl | 13 april 2015 | NAD

NAD lanceerde onlangs twee nieuwe CI-modellen. Maar wat is nu het verschil tussen hi-fi versterkers en CI versterkers? Het HiFi-merk geeft er vijf:

1. Koeling
CI-versterkers hebben dikwijls ventilatorkoeling die het mogelijk maakt om ze in te bouwen. 

2. Prioriteiten
Prioriteit tussen “klankkwaliteit” and “betrouwbaarheid” wordt omgewisseld. Voor CI-versterkers is betrouwbaarheid absolute topprioriteit. Dit betekent niet dat een hi-fi versterker onbetrouwbaar is. Maar dikwijls worden vermogens- en veiligheidscircuits in CI-versterkers opgebouwd op een manier die de werkelijke hi-fi kwaliteiten van een versterkers beperken.
Dus in plaats van het mogelijk te maken voor de versterker om het vermogen “op te pompen” bij lage impedantie luidsprekers, sluiten CI-versterkers dikwijls af om te vermijden dat ze oververhit geraken of kraken. 

3. Connectiviteit en instellingen
Sommige CI-versterkers hebben schakelaars aan de achterkant die toelaten dat verschillende luidsprekerkanalen op verschillende manieren geschakeld worden:
- Gebruik maken van één “ALGEMENE INGANG” voor alle kanalen (bvb één Bluesound Node) als bron voor alle kanalen.
Heeft veel zin bvb in een restaurant waar alle luidsprekers verondersteld worden dezelfde muziek te spelen.
- Gebruik maken van een “LOKALE INGANG” voor ieder kanaal. Maakt het mogelijk om bvb vier Bluesound Nodes te verbinden met een 8-kanaals CI-versterker, waar ieder luidsprekerpaar/Kamer individuele muziek kan spelen van zijn eigen Node N100.
- “Daisy chaining” mogelijkheid: Dit is een uitgang van de algemene ingang op de eindversterker om het signaal van een ALGEMENE INGANG N100 te leiden naar een andere CI-eindversterker. Op die manier kan men 8 bijkomende kanalen versterken van dezelfde N100.
- Afzonderlijke GAIN aanpassingen voor ieder versterkerpaar.

4. 12V
12V trigger is een verplichting.

5. Handvatten
Rack handvatten voor montage in kasten en racksystemen.


 

MERK

EDITORS' CHOICE