REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Frank


Redactie HiFi.nl | 12 april 2015

Sommige acteurs besluiten het na hun grote doorbraak op safe te spelen, maar niet Michael Fassbender. In Frank, deze week onze bioscooptip, loopt de acteur doodleuk anderhalf uur rond met een gigantisch nephoofd. Filmpjekijken.com gaf de tragikomische film 3,5 ster.

Fassbender speelt de frontman van een excentriek bandje en gaat de hele film lang schuil achter een nephoofd van papier-maché. Zijn personage werd geïnspireerd door de Britse komiek / muzikant Chris Sievey, die als alter ego Frank Sidebottom een soortgelijke vermomming droeg. Maggie Gyllenhaal speelt één van de bandleden, Scoot McNairy is hun manager en Domnhall Gleeson geeft gestalte aan een wannabe muzikant die zich bij hen aansluit.

Fassbender was eerder te zien in miljoenenproducties als Prometheus en X-Men, maar voelt zich nog altijd niet te groot voor een indie-film als Frank. En dat valt volgens redacteur Roy van der Lee alleen maar te prijzen. "Fassbender steelt de show met zijn performance. Frank is aan het begin een bijna mythische figuur waar alle anderen tegenop kijken. Maar langzaam blijkt dat ook hij de nodige problemen heeft die hij het liefst verborgen houdt."

Frank is niet echt bedoeld voor een mainstream filmpubliek en het duurde dan ook lang voordat er een Nederlandse distributeur werd gevonden. "Frank is een rare film. Eentje die gaat over het sterrendom; de grens tussen gekte en genialiteit en over inzinkingen. Wie de film echter de kans geeft, ontdekt een mooie, kleinschalige en memorabele dramady. En de zoveelste bevestiging dat Michael Fassbender één van de beste acteurs van dit moment is."

 

De volledige recensie van Frank kun je hier teruglezen.

EDITORS' CHOICE