REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Bloed, Zweet & Tranen


Redactie HiFi.nl | 05 april 2015

Onze bioscooptip van deze week is een biopic van Nederlandse bodem: Bloed, Zweet & Tranen gunt ons een kijkje in het veelbewogen leven van de Amsterdamse volkszanger André Hazes. Filmpjekijken.com beloonde de prent met de volle vijf sterren.

Bloed Zweet & Tranen belicht drie perioden uit het leven van Hazes: zijn jeugd als achtjarige Amsterdamse jongen, zijn grote doorbraak begin jaren tachtig en de laatste maanden voor zijn dood in 2004. Het grootste gedeelte van de tijd wordt de zanger gespeeld door Martijn Fischer die de rol al eerder vertolkte op het toneel. De regie van de film was in handen van Diederick Koopal, bekend van de zeer succesvolle tragikomedie De Marathon.

Volgens hoofdredacteur, en voormalig taxichauffeur, Jochem Geerdink mag Fischer alvast een plekje vrijmaken voor een gouden kalf: "Zowel fysiek als in zijn doen en laten ís Utrechter (!) Fischer simpelweg Hazes, maar de hele film is indrukwekkend. Koopal en scenarioschrijver Frank Ketelaar schetsen een vaak donker en triest portret van de volkszanger. Met af en toe een vleugje humor om de tragiek van Hazes' leven nog eens extra te benadrukken."

Geerdink had zelf als taxichauffeur Hazes wel eens in de auto zitten en zag tijdens een van de eerste scenes van de film zijn herinneringen bijna letterlijk tot leven komen. Maar volgens hem is Bloed, Zweet & Tranen ook geschikt voor de leken. "De film is een oprecht en intens portret van André Hazes, maar het is zeker geen film die uitsluitend fans van de volkszanger zal raken. Want geloof me: geraakt word je, ook al heb je niks met Hazes."

 

De volledige recensie van Bloed, Zweet & Tranen kun je hier terug lezen. Ook nieuw in de bioscoop: The Look of Silence (de al even indrukwekkende opvolger van de documentaire The Act of Killing), Boychoir (Dustin Hoffman als koorleider) en Fast & Furious 7 (het afscheid van de overleden Paul Walker).


EDITORS' CHOICE