REVIEW

Recensie: The Code (dvd)

Jan Luijsterburg | 30 maart 2015

De Lumière Crime Series bestaat voor het gros uit Scandinavische televisieseries, maar beperkt zich niet volledig tot die regio. De enerverende politieke thriller 'The Code' komt namelijk van de andere kant van de aardbol: uit Australië.Startpunt van het verhaal is een ongeluk van een tweetal Aboriginal kinderen die al joyridend in de woestijn tegen een tankauto botsen. Het meisje overlijdt, de jongen komt nog wel thuis aan maar blijkt mysterieuze verwondingen te hebben. De overheid houdt het bericht krampachtig uit het nieuws, maar bij toeval komt het toch terecht bij journalist Ned Banks in Canberra. Zijn broer Jesse is een extreem getalenteerde hacker, maar emotioneel extreem kwetsbaar.

 

Door in te breken in overheidssystemen ontdekken ze dat het spul dat in de tankauto zat heel erg niet deugt. Omdat de digitale inbraak ontdekt wordt krijgen Ned en Jesse de hele wereld over zich heen. Zowel in technologische als in fysieke zin. Te ingewikkeld om na te vertellen, maar de verwikkelingen volgen elkaar gedurende zes afleveringen in adembenemend tempo op; verveling krijgt geen kans.  
Ook visueel opzicht is er veel te genieten. Het contrast tussen de prachtig eindeloze landschappen en de stad wordt optimaal benut, maar ook de manier waarop we deelgenoot gemaakt worden van de informatie die op schermen van computers en mobieltjes is bijzonder. De makers hebben voor dat laatste duidelijk goed gekeken naar de Amerikaanse serie NUMB3RS.
In het enorme aanbod van misdaadseries is The Code een verfrissend originele, verontrustende toevoeging. Goed om te lezen dat er al een tweede reeks gemaakt is, want hier lusten we wel meer van.

 


Aanvullende informatie:

Australië, 2014
Speelduur: 6 x 55 minuten
Regie: Shawn Seet
Scenario: Shelley Birse
Met: Dan Spielman, Sahley Zukerman, Lucy Lawless, David Wenham
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Uitgave: Lumière www.lumiere.be


EDITORS' CHOICE