REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Timbuktu


Redactie HiFi.nl | 29 maart 2015

Onze bioscooptip van deze week is de eerste uit Mali afkomstige film die ooit kans maakte op de Oscar voor beste buitenlandse film. En ook al greep Timbuktu begin dit jaar naast de prijs, volgens Filmpjekijken.com is het nog altijd een “een meesterwerk en één van de belangrijkste films van het jaar”.

De mozaïekvertelling laat het leven zien in en nabij de in eerste instantie idyllische stad in Mali. De rust die er heerst is echter maar van korte duur; Jihadisten nemen de stad over en direct moet de lokale bevolking de meest strenge wetten naleven; muziek en sport worden verboden en de mensen moeten zich voortaan aan nieuwe kledingvoorschriften houden.

Volgens redactrice Sarah Ouwekerk levert die plotselinge politieke verandering een aantal onvergetelijke scènes op. “Schrijnend mooi is het beeld van een groep jongens die op het voetbalveld een potje voetbal spelen zonder bal. Als dansers lopen ze achter een onzichtbare bal aan, waarvan iedereen accepteert waar deze is en wanneer het een doelpunt is of niet.”

Ook onderling neemt de spanning tussen de bewoners in Timbuktu toe. Zo heeft een ruzie tussen geitenfokker Kidane (Ibrahim Ahmed) en een lokale visser een fatale afloop. “Een prachtig landschap is het decor van een dramatische gebeurtenis. Kidane sleept zichzelf gedreven door paniek door het water naar de kant, terug de woestijn in. De visser blijft achter.”

 

De volledige recensie van Timbuktu kun je hier teruglezen. Ook nieuw in de bios: Durak (een portret over de surrealistische bureaucratie in Rusland), Shaun Het Schaap (Aardmans spin-off van Wallace & Gromit), Suite Française (romantiek in oorlogstijd met Matthias Schoenaerts en Michelle Williams), Tussen 10 en 12 (over agenten die een afschuwelijke mededeling komen doen) en The Gunman (Sean Penn doet een Taken).

EDITORS' CHOICE