REVIEW

Recensie: The Band – The Last Waltz (sacd)

Eric de Boer | 24 maart 2015

Het laatste concert dat The Band in 1976 plande, vond niet toevallig plaats op dezelfde plek waar het gezelschap negen jaren daarvoor ook haar eerste concert gaf. De avond liep uit op een muzikaal feest, waarbij veel grote namen samen met de vijf bandleden op het podium stonden om samen een ode aan rockmuziek te brengen. De eerste grote muzikale documentaire werd hier ook geschoten. The Last Waltz is een historisch document, dat door Mobile Fidelity Sound Lab opnieuw is uitgebracht op een dubbele super audio cd.Na een periode van 16 jaar vonden de leden van de Canadees-Amerikaanse groep The Band het welletjes. Een groots concert op de avond van 25 november (Thanksgiving) werd gepland en veel bekende artiesten uit die periode kwamen optreden om het afscheid onvergetelijk te maken. The Last Waltz werd niet alleen op band vastgelegd, maar werd ook onderwerp van de gelijknamige documentaire van regisseur Martin Scorcese. Het werd een onvergetelijke avond in de Winterland Ballroom in San Fransisco, waarbij Band-leden Robbie Robertson, Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en Levon Helm hun fans op een geweldig concert trakteerden.


Naast een immense gastenlijst van optredende artiesten bracht The Band ook nog eens een blazerssectie met aanvullende arrangementen van onder meer Allen Toussaint (net als op het live-album Rock Of Ages) mee. Het eigen werk van The Band laat horen dat alle leden in staat waren om geweldig te musiceren op het podium. Onder andere It Makes No Difference, Up On Ripple Creek of The Night They Drove Old Dixie Down zijn hoogstaande tracks die met volle overgave werden gespeeld. Ook het uit zes tracks bestaande studiowerk The Last Waltz Suite, waarmee het album eindigt, biedt veel luisterplezier. Niet in de laatste plaats door de fraaie aanvulling door Emmylou Harris (Evangeline) en The Staples (The Weight). 

 

De rest van het document (dat in 1978 als 3-LP uitkwam) biedt enkele unieke hoogtepunten en mag worden beschouwd als unicum in de geschiedenis van rock & roll. Natuurlijk zijn zowel Bob Dylan (met maar liefst vier sterk vertolkte tracks) en Ronnie Hawkins (Who Do You Love) van de partij, de geschiedenis van The Band vroeg daar simpelweg om. Maar echt een feest om te beluisteren zijn de optredens van Muddy Waters (Mannish Boy), Dr. John (Such A Night), Joni Mitchell (Coyote), Van Morrison (o.a. Caravan) en Paul Butterfield (Mystery Train). De lijst van artiesten die The Last Waltz van The Band aanvullen gaat verder met namen als Eric Clapton, Bobby Charles, Ringo Starr, Ronnie Wood en Neil Diamond. En hoewel The Last Waltz in de studio nog flink bewerkt is –het verhaal was dat er fouten tijdens de opnamen waren gemaakt- is de registratie van deze concertavond na bijna vier decennia nog steeds een memorabel feit en prettig om te kunnen beluisteren. The Band bracht een unieke vorm van Americana die nog steeds veel artiesten inspireert en The Last Waltz was een welluidend afscheid van het publiek. 

 

Mobile Fidelity Sound Lab gaf Shawn R. Britton de opdracht om via hun vernieuwde Gain HD systeem de originele mastertapes te verwerken voor deze dubbele sacd. Helaas was die eerste mastering niet heel erg goed van klank en dat is ook hoorbaar op deze gelimiteerde heruitgave. De muziek klinkt af en toe ronduit rommelig, er is niet al teveel sprake van plaatsing en ook de dynamiek wisselt nogal tussen matig en redelijk. Tja, zelfs met de beste apparatuur maak je een opname niet beter dan het origineel, zeker wanneer je niet aan die originele mix wil tornen. Klankmatig is The Last Waltz in elk geval geen juweel (zeker het live gedeelte), maar muzikaal gezien valt er een hoop te beleven. De in 2002 geremasterde versie voor de boxset en de DVD-Audio schijnt een stuk beter te klinken, maar het siert MoFi dat ze principieel vasthouden aan hun belofte om alleen originele masters als bron te gebruiken.  Deze dubbele sacd is dus echt bedoeld voor de verzamelaar, die met een luxe hoes en een 32-pagina’s tellend boekwerk dan ook verwend wordt. En de muziek? Die blijft geweldig.Muziek: 9
Klank: 5 ½
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 134 minuten
Website: www.thebandofficial.com


EDITORS' CHOICE