REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Still Alice


Redactie HiFi.nl | 13 maart 2015

Onze bioscooptip van deze week is de film die Julianne Moore (The Big Lebowski) na vijf nominaties dan eindelijk haar eerste Oscar opleverde. Het Alzheimer drama Still Alice van regisseur Richard Glatzer, die helaas deze week overleed aan de gevolgen van ALS, werd door Filmpjekijken.com beloond met vier van de vijf sterren.

Moore geeft in de film gestalte aan Alice Howland; een professor aan de Colombia Universiteit die haar drukke baan probeert te combineren met haar al even drukke gezinsleven. Alec Baldwin (die op televisie al kort een koppel vormde met Moore in 30 Rock) is te zien als haar echtgenoot en haar drie kinderen worden gespeeld door Hunter Parrish, Kate Bosworth en Kristen Stewart.

De problemen voor het gezin beginnen wanneer ze na haar vijftigste verjaardag last krijgt van haar geheugen. Na een bezoekje aan de neuroloog wordt er een vroege vorm van Alzheimer geconstateerd. En het blijkt ook nog eens om een zeldzame en erfelijke vorm te gaan, waardoor het goed mogelijk is dat haar kinderen het ook gaan krijgen. En dat maakt alles nog erger.

Volgens redactrice Ellen van den Braak is de Oscar voor Moore dik verdiend. "De film gaat om Alice en we blijven bij Alice. Dit is haar reis. De film verloopt soms traag, maar laat goed het geleidelijke verlies van controle zien. Je bent getuige van Alice die langzaamaan steeds meer inlevert aan haar aandoening. Moore speelt haar rol briljant, progressief en steeds rauwer."

Maar ook de vaak verguisde Twilight-actrice Kristen Stewart maakt volgens Van den Braak veel indruk. "De normaal nogal saaie Stewart weet Lydia prachtig als een gelaagde, emotionele en uitbundige dochter neer te zetten. Hoe meer Alice zichzelf lijkt kwijt te raken, hoe meer lagen er van hun relatie worden gepeld, en hoe dichter je bij de essentie van de band die ze delen komt."

 

De volledige recensie van Still Alice kun je hier teruglezen op de site. Ook nieuw in de bioscoop zijn: The Boy Next Door (Jennifer Lopez wordt gestalkt door een tiener), Sergio Herman: Fucking Perfect (een nagenoeg perfecte docu over topkok Sergio Herman) en Loin Des Hommes (indrukwekkende verfilming van het slechts 12 pagina's tellende kortverhaal van Albert Camus).

EDITORS' CHOICE