REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Foxcatcher


Redactie HiFi.nl | 20 februari 2015

De Oscars staan weer voor de deur en ook onze bioscooptip van deze week maakt komende zondag kans in vijf categorie├źn. En wie had ooit kunnen denken dat de stuntelige kantoorbaas uit de Amerikaanse remake van The Office daar tussen zou zitten. Filmpjekijken.com beloonde Foxcatcher met Steve Carell in de hoofdrol met vier uit vijf sterren.

Foxcatcher werd geregisseerd door Bennett Miller, de man die met Capote de vorig jaar overleden Philip Seymour Hoffman naar zijn enige gouden beeldje leidde en ook Jonah Hill een nominatie bezorgde voor Moneyball. Carell is in de film te zien als de excentrieke miljonair John du Pont.

Du Pont is vastbesloten om het Amerikaanse worstelteam naar goud te leiden en neemt worstelaar Mark Schultz (Channing Tatum) onder zijn hoede. Maar de invloed van Du Pont heeft schokkende gevolgen voor zowel Schultz als zijn eveneens worstelende broer (Mark Ruffalo).

Foxcatcher heeft volgens redacteur Roy van der Lee weinig van doen met worstelen, net zomin als dat Black Swan gaat over ballet en Whiplash over het maken van muziek. "Het is een film over eenzaamheid, je willen bewijzen aan je dierbaren en de leegte die achterblijft als dat niet lukt. Worstelingen vinden dan ook vooral in de figuurlijk zin van het woord plaats, niet zozeer in de letterlijke."

Volgens Van der Lee zou Foxcatcher nooit gewerkt hebben zonder het fenomenale optreden van Carell. "Door de fopneus en zijn onnatuurlijke huidskleur had Du Pont makkelijk een karikatuur kunnen worden, een vleesgeworden versie van Carell's Gru uit de Despicable Me-films. Maar hij weet er een meelijwekkende en menselijke figuur van te makken."

  

De volledige recensie van Foxcatcher kun je hier teruglezen. Ook nieuwe in de bioscoop: Zurich (met een indrukwekkend acteerdebuut van zangeres Wende Snijders), de Zweedse Oscar-inzending Turist, Johnny Depp in het overal gekraakte Mortdecai en de Nederlandse sci-fi-film Boy 7. Ook absoluut de moeite waard is Selma, met David Oyelowo als Martin Luther King.

EDITORS' CHOICE