NIEUWSNaim Audio

Naim presenteert nieuwe voorversterker met streaming en DSD

Redactie HiFi.nl | 19 februari 2015 | Naim Audio

Naim Audio zal op de komende Bristol Hifi Show de nieuwe NAC-N 272 streaming voorversterker laten zien. De NAC-N 272 heeft uitgebreide mogelijkheden voor streaming audio. Het apparaat moet het beste van de analoge wereld combineren met het beste van de digitale wereld.

De NAC-N 272 is te gebruiken in combinatie met elke NAP eindversterker zodat een 2-box systeem ontstaat met mogelijkheden voor het aansluiten van analoge en digitale bronnen. Daarnaast kan de NAC-N 272 worden verbeterd met een XP5 XS, XPS of 555 PS voeding.

Analoog
De 272 is net als Naim’s traditionele voorversterkers opbouwd met handgeselecteerde componenten. Alle componenten zijn discreet analoge onderdelen gespecificeerd door Naim’s eigen R&D team.

Extra aandacht werd besteed aan het isoleren van het signaal pad zodat er geen interferentie kan ontstaan vanaf de voeding of het digitale circuit; de digitale en analoge secties communiceren door middel van optisch geïsoleerde chips.

Digitaal
De 272 maakt gebruik van een krachtige DSP (Digital Signal Processor) die ook wordt gebruikt door de NDS referentie netwerkspeler. Daarnaast maakt hij tevens gebruik van Naim’s eigen ontwikkelde audio buffering en filter techniek. Dit moet ervoor zorgen dat jitter wordt voorkomen en de audiostream wordt geoptimaliseerd voor de beste prestaties.

Volume en hoofdtelefoonversterker
De volumebediening van de 272 is afgeleid van het ontwerp van de NAC S1 Statement voorversterker. De ingebouwde Klasse-A hoofdtelefoonversterker moet het beste uit je hoofdtelefoon gaan halen. Bij het inpluggen van de hoofdtelefoon zorgt het interne circuit voor een dynamische drive ongeacht de impedantie van je hoofdtelefoon.

Hand-matched & Hand-wired
Alle analoge ingangen op de 272 zijn met de hand gesoldeerd op het main board, wat zorgt voor mechanische ontkoppeling van de gevoelige circuits. Het main board zelf is ontkoppeld om trillingen van buitenaf tegen te houden.

De componenten die zorgen voor de geluidskwaliteit worden door de toeleverancier binnen een kwaliteitsmarge van 5% geleverd. Naim zelf selecteert de componenten vervolgens met de hand binnen een marge van 1%.

Kenmerken
De NAC-N 272 is voorzien van verschillende set connectiviteits- en streamingmogelijkheden. De bediening werkt via de voor iOS en Android beschikbare bedieningsapp of via de bijgeleverde afstandsbediening.

Hij beschikt over de volgende inputs: UPnP streaming, Spotify Connect, Bluetooth (aptX), iRadio, DABFM (optie), 6 digitale en 3 analoge ingangen en een USB ingang voor iOS randapparatuur, MP3 spelers of USB sticks.

DSD 64 compatibiliteit
De NAC-N 272 is het eerste product van Naim dat ondersteuning geeft aan DSD64 bestanden. De DSD bestanden kunnen via UPnP, S/PDIF of via de USB ingangen afgespeeld worden. Om het DSD signaal puur te houden wordt de digital header information gescheiden door de DSP waardoor alleen de audio overblijft.

Dit wordt vervolgens geoptimaliseerd voor de DAC door de stream te downsamplen naar 40bit/768kHz, gebruik makende van Naim software om de sample rate en nauwkeurigheid te bewaren. Deze aangepaste DSD stream zal de DAC ingaan maar omzeilt de interne filtering van de DAC.

Prijs en beschikbaarheid
Naim verwacht de NAC-N 272 vanaf begin april te kunnen leveren. De adviesprijs zal 4900 euro bedragen.

MERK

EDITORS' CHOICE