REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip: Kingsman: The Secret Service


Redactie HiFi.nl | 14 februari 2015

Speciaal voor de mannen die dit weekend van Valentijnsdag niet door hun vriendin meegesleurd worden naar Fifty Shades of Grey is Kingsman: The Secret Service onze bioscooptip. De komische spionagefilm met Colin Firth werd door de website Filmpjekijken.com beloond met 3,5 uit 5 sterren.

Kingsman is afkomstig uit de koker van regisseur Matthew Vaughn (Layer Cake) en striptekenaar Mark Millar, die al eerder samenwerkten aan de film Kick-Ass. En met Kingsman doen ze eigenlijk voor het spionage genre wat Kick-Ass eerder deed voor het comicbook genre. Firth speelt een agent voor een geheim Brits genootschap die de zoon van een overleden collega onder zijn hoede neemt. Uiteindelijk moeten ze het samen opnemen tegen een Amerikaanse superschurk (Samuel L. Jackson).

Volgens redacteur Daan Snouk Hurgronje is Kingsman overduidelijk gemaakt met een dikke knipoog naar vooral het Roger Moore-tijdperk van de James Bond-serie: "De openingsscène zet de toon voor de rest van de film. Begeleid door de iconische klanken van Dire Straits' ironische hit Money For Nothing schakelen geheim agenten met gemak (en veel explosies) een terroristennest uit maar leiden tegelijkertijd een groot persoonlijk verlies. Een cartooneske achtbaanrit dus, maar gemixt met oprechte pathos."

Toch is de film volgens Hurgronje iets vergankelijker dan Vaughns voorgaande werk. "Het is uiterst vermakelijk blockbustermateriaal, maar de wisselwerking tussen humor en overdreven geweld is niet altijd even succesvol. Hoewel bolstaand van de goede bedoelingen en visuele bravado overstijgt Kingsman: The Secret Service zijn status van liefdevol hommage vrijwel nergens. Prima te doen, voor zowel Moore- als Connery- fans, maar 007 kan nog wel een tijdje zijn wodka-martini's blijven sippen."

 

Lees hier de volledige recensie van de film. De andere premières van deze week waren Fifty Shades of Grey (waar je vriendin ongetwijfeld al naartoe is geweest), Paddington (live action familiefilm met de bekende beer als CGI-effect), A Most Violent Year (misdaaddrama met Jessica Chastain en Oscar Isaac), Big Hero 6 (animatiefilm van Disney over een jongen en zijn robot), National Gallery (documentaire over het museum in Londen) en The Voices (zwarte komedie met Ryan Reynolds en pratende dieren).

EDITORS' CHOICE