NIEUWSSamsung

Samsung past privacy-beleid aan na ophef over Smart-TV's

Redactie HiFi.nl | 12 februari 2015 | Samsung

Het was even schrikken voor Samsung deze week. Het bedrijf werd door verschillende consumenten beschuldigd van afluisterpraktijken die doen denken aan het boek 1984 van George Orwell. De Smart-TV's van het merk zouden namelijk alles wat je zegt ook horen en die informatie doorsturen naar adverteerders.

De televisies van Samsung kunnen namelijk bestuurd worden door middel van een stemherkenningsfunctie. Het merk noemt de afluisterpraktijken waarvan het beschuldigd wordt echter klinkklare onzin en liet ook weten de vergelijking met 1984 misplaatst te vinden. Wel gaven ze toe dat het privacybeleid inderdaad wat "ongelukkig" verwoord was.

Zo was voorheen de zin "please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition" daarin terug te lezen. De tekst in het privacybeleid is na alle ophef inmiddels door Samsung aangepast en gespecificeerd.

Het bedrijf had daarvoor ook al een eigen blogpost getiteld "Samsung Smart TVs Do Not Monitor Living Room Conversations" online gezet. De kern van het verhaal is dat de televisie alleen oppikt wat je zegt wanneer het om een specifiek gegeven commando gaat. De microfoon vangt de rest van ook op, maar doet daar niets mee als het geen commando betreft.

Microsoft had eerder een gelijksoortig probleem: toen zij het met een camera uitgeruste Kinect aankondigden door middel van de slogan "Kinect staat altijd aan" werd dat door veel mensen geïnterpreteerd als een inbreuk op hun privacy. Microsoft bracht destijds ook in een statement naar buiten dat Kinect alleen reageert op commando's en handbewegingen.


EDITORS' CHOICE