REVIEW

Humax iHDR-5400C: Koning onder de digitale tv-ontvangers

Ivo van den Broek | 05 februari 2015

Humax behoort sinds haar oprichting in 1989 wereldwijd tot een van de belangrijkste fabrikanten van digitale tv-ontvangers en wordt geprezen om zijn innovatieve techniek. Daarbij besteedt men veel aandacht aan het bedieningsgemak van haar producten. De gebruiker moet op eenvoudige wijze gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden die de geavanceerde Humax-producten bieden. Video Emotion voelt het topmodel, de Humax iHDR-5400, aan de tand…

De IHDR-5400C is de ‘grote broer’ van de Humax iHDR-5200C. Met zijn ingebouwde 1TB harddisk kunt u circa 240 uur tv-programma’s opnemen in HD-beeldkwaliteit. Verder kan men tv-programma’s pauzeren en terugspoelen, films bestellen en Uitzending Gemist bekijken met Interactieve tv van Ziggo (mits u natuurlijk abonnee bent van Ziggo). De Humax iHDR-5400C is ook geschikt voor de ontvangst van de ongecodeerd uitgezonden zenders van UPC, voor mij wel zo handig want ik ben aangesloten bij deze club…HD-ontvanger
De Humax IHDR-5400C is een HD-ontvanger. HDTV zorgt zoals waarschijnlijk bekend voor fraaie kleuren, scherper beeld en meer beelddetails. Ook de opnames die u maakt met de iHDR-5400C zijn in HD-kwaliteit. De ondersteunde resoluties zijn 1080i, 720p, 576p, 576i.

Opnemen
De ingebouwde harde schijf heeft een capaciteit van 1TB waarmee u zoals gezegd maximaal 240 uur kunt opnemen in HDTV-kwaliteit. Het werkelijke aantal uren dat u kunt opnemen is afhankelijk van de ‘bitrate’ waarin een programma door uw kabelaanbieder wordt uitgezonden. U kunt twee programma’s tegelijkertijd opnemen. Wanneer de twee programma’s die u opneemt beide via hetzelfde kanaal (dus via één tuner) worden uitgezonden dan is de tweede tuner nog vrij om een live tv-programma, uitgezonden via een ander kanaal, te bekijken. U kunt dan dus twee programma’s opnemen en een derde programma live bekijken.

Time Shift Recording
Ongetwijfeld heeft u het wel eens meegemaakt: net als uw favoriete tv-programma begint gaat de deurbel of de telefoon. Met Time Shift Recording kunt u een live uitzending pauzeren en met een druk op de knop de uitzending verder bekijken vanaf het moment dat u deze had stopgezet. Daarnaast maakt Time Shift Recording het mogelijk om tijdens het bekijken van een tv-programma terug te spoelen naar het moment waarop het programma door u werd ingeschakeld.Digitale radio
U kunt met de Humax iHDR-5400C niet alleen genieten van de beste beeldkwaliteit, u heeft ook toegang tot een groot aantal digitale radiozenders in goede kwaliteit. Om de radiozenders te beluisteren hoeft u de tv niet aan te zetten (scheelt weer stroom…) als u een muziekinstallatie hebt aangesloten.
DLNA (Digital Living Network Alliance) maakt het mogelijk om allerlei digitale mediabestanden uit te wisselen. De Humax iHDR-5400C is voorbereid om samen te kunnen werken met andere DNLA-gecertificeerde apparaten waardoor de Humax iHDR-5400C niet alleen als netwerk mediaspeler (DMC) maar ook als media server (DMS) te gebruiken is. Daarmee kun je mediabestanden vanaf de Humax iHDR-5400C streamen naar bijvoorbeeld de Humax iDHR-5100C. Ook kun je met DLNA mediabestanden van een NAS (netwerkopslag) streamen naar de Humax iHDR-5200C.

Interactieve televisie & EPG
De HD-ontvanger is geschikt voor Interactieve TV. Beschikbaarheid is afhankelijk van uw tv-aanbieder. Heeft u digitale tv van Ziggo dan kunt u gebruik maken van de interactieve diensten die Ziggo biedt. Via Ziggo On demand kunt u films en series bestellen of gemiste uitzendingen bekijken.
De Elektronische Programmagids toont alle radio en tv-programma’s voor de komende zeven dagen op uw scherm en is voorzien van uitgebreide programma informatie. De actualiteit en het aantal dagen dat vooraf wordt weergegeven hangt af van de programma-aanbieder. Via de EPG kunt u eenvoudig uw favoriete tv-programma’s opzoeken en reserveren voor opname, eenmalig of iedere keer dat het programma wordt uitgezonden.

Extra externe hard disk
Handig zijn de twee USB-aansluitingen waarmee je de mogelijkheid hebt om een extra externe hard disk aan te sluiten om opgenomen programma’s op weg te schrijven. Wanneer je dit voor de eerste keer doet, wordt je gevraagd of je de schijf geschikt wilt maken voor het opnemen en weergeven van tv-programma’s. De tv-ontvanger (Humax iHDR-5400C) zal de externe harde schijf formatteren of toewijzen voor opname en weergave. Er kan een externe harde schijf aangesloten worden van maximaal 1TB.Uitpakken en aansluiten
De iHDR-5400C is het topmodel van Humax die in Nederland marktleider is als het aankomt op kabeldecoders. Het apparaat is 38 x 24,6 x 5,5 cm (b x d x h) met een gewicht van ongeveer 3 kg. Hij ziet er fraai en degelijk uit met vrij weinig zichtbare knoppen, want deze zitten achter een klepje weggeborgen. Hij is voorzien van veel kabels, een mooie afstandsbediening en een goede handleiding. Hierbij wil ik aantekenen dat deze geheel in het Nederlands is, wat je maar zelden tegenkomt. Hulde!
Achterop vinden we de aansluitingen waaronder een kabelingang, een HDMI 1.3-aansluiting, 1x TV-Scart, 1x VCR/DVD-scart voor opname, cinch aansluitingen en een optische uitgang. Verder zijn er twee USB-poorten (waarvan een voorop) en een ethernetaansluiting te vinden. Op de USB-poorten is een WiFi dongle aan te sluiten om draadloos toegang te krijgen tot het thuisnetwerk.
Het aansluiten is een kwestie van het volgen van de instructies van de installatiewizard. In mijn geval, aangezien ik abonnee ben bij UPC, moet ik even een aantal gegevens invoeren om bij het ongecodeerde digitale basisaanbod te komen. Normaal gaat dit geheel automatisch en zeer eenvoudig.

Kijken
Nadat de Humax iHDR-5400C de zenders heeft opgesnord, kan ik gaan kijken. Ik zap door een aantal zenders heen en stop bij een HD zender. Wat opvalt, is de loepzuivere kwaliteit van het beeld. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van de maatschappij die de zenders doorgeeft, maar de Humax HD-ontvanger houdt in ieder geval niets achter en zorgt dat je kunt genieten van elk detail. Naast kabeldecoder is de Humax iHDR-5400C eveneens een prima mediaplayer. Als we aangesloten zijn op ons netwerk kunnen we muziek-, video- en fotobestanden via de decoder op de tv bekijken of beluisteren. Tevens is dit mogelijk vanaf een USB-stick of externe USB-harde schijf.
Je kunt je netwerk bedraad aansluiten (bij HD content nog altijd het beste) maar mocht de kabel nu niet in de buurt kunnen komen is er een handige accessoire voorradig in de vorm van een Humax dongle, die je aan de achterkant kunt aansluiten en je toegang kan verschaffen tot je netwerk.

Conclusie
De Humax iHDR-5400C mag zich wat mij betreft met recht koning onder de HD-ontvangers noemen. Hij ziet er goed uit, is zeer eenvoudig in gebruik mede door de Nederlandse gebruiksaanwijzing, levert een prima beeldkwaliteit, is zonder problemen als mediaplayer en media server te gebruiken en heeft allerlei handige features aan boord.

Prijs
Humax iHDR-5400C € 349,-
www.myhumax.info


EDITORS' CHOICE