REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Dear White People


Redactie HiFi.nl | 16 januari 2015

Met alle rassenrellen in Amerika, om over de gebeurtenissen in Frankrijk nog maar te zwijgen, weer actueler dan ooit en daarom deze week onze bioscooptip: Dear White People. De satirische dramafilm van de debuterende regisseur Justin Simien werd door de website Filmpjekijken.com beloond met vier van de vijf sterren.

In de film zien we hoe studente en activiste Sam White (Tessa Thompson) met haar radiocolumns, die ze opent met de woorden "dear white people", de campus op humoristische wijze scherp wil houden op het gebied van vooroordelen en gelijke rechten. Wanneer Sam, zelf de dochter van een blanke vader en een zwarte moeder, wordt verkozen tot hoofd van het enige volledig zwarte studentenhuis bij haar overwegend blanke universiteit stapelen de complicaties zich al snel op.

Redactrice Elise van Dam was onder meer onder de indruk van de manier waarop de personages in de film worden neergezet. "Simien heeft personages gecreëerd die werken als vaten voor verschillende standpunten, maar tegelijk allen ook weer hun eigen conflicten en twijfels kennen. Op die manier kan hij een scala aan perspectieven en argumenten opwerpen die de problematiek niet zozeer overzichtelijker maakt, maar juist toont hoe oneindig complex de zoektocht naar een eigen stem is."

Ook het feit dat een film met zo'n beladen thema nooit te zwaar wordt is volgens Van Dam een enorm pluspunt. "De toon is licht, het tempo rap en de film heeft enorm veel visuele flair. Simien toont zich een begenadigd en zelfverzekerd regisseur. Elk moment van de film zit vol informatie, zelfs een vluchtige flard van een kantinegesprek waarin studenten grappen over een docent die de zwarte leerlingen niet uit elkaar kan houden."

 

Lees de volledige recensie van Dear White People op de site. De film draait nu in de Nederlandse bioscopen. Ook nieuw in de bios en zeker de moeite waard is The Theory of Everything, met de kersverse Golden Globe-winnaar Eddie Redmayne als Stephen Hawking. Actiefans moeten het deze week doen met de special skills van Liam Neeson in het toch wat tegenvallende Taken 3.

EDITORS' CHOICE