NIEUWSDenon

Nieuwe AV-netwerkreceiver Denon klaar voor 3D-audio

Redactie HiFi.nl | 23 november 2014 | Denon

Denon komt met een nieuwe high-end versterker voor liefhebbers van de allerbeste Home Cinema. De nieuwe AVR-X7200W netwerkreceiver is voorzien van Dolby Atmos en bij de release in januari klaar voor een upgrade naar Auro-3D.

De AVR-X7200W beschikt over een 9-kanaals versterker met 210 watt per kanaal, verpakt in een symmetrisch monolitisch ontwerp waarbij links en rechts gescheiden zijn en met op maat gemaakte DHCT (Denon High Current Transistors). Het apparaat biedt 11.2-kanaals verwerkingsvermogen en 13.2-kanaals pre-outverwerking en maakt daardoor speakeropstellingen mogelijk die de negen eindversterkertrappen overstijgen.

In het geavanceerde audiogedeelte zijn audiodecoders met de hoogst mogelijke resolutie verwerkt, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, evenals DTS Neo:X en Audyssey DSX voor een geavanceerde surround-ervaring uit extra hoogte- of breedteluidsprekers.

De AVR-X7200W is voorzien van een D.D.S.C.-HD32-circuit van Denon met het vermaarde AL32 Processing Multi-channel, en een Denon Link HD-aansluiting voor jittervrije overdracht vanaf ondersteunde Blu-ray-spelers van Denon. De nieuwe receiver beschikt ook over de geavanceerdste Audyssey-technologie, inclusief Audyssey MultEQ XT 32-ruimtekalibratie (geschikt voor Pro) met Sub EQ HT en LFC.

De AVR-X7200W wordt geleverd met Dolby Atmos voor een driedimensionaal surround geluid en is gereed voor Auro-3D (de online upgradeaanbieding verschijnt begin december; hieraan zijn kosten verbonden). Dolby Atmos laat geluid van alle kanten komen, ook van bovenaf.

Afhankelijk van de grootte van de kamer worden er één of twee extra lagen (hoogte en top - ofwel de 'Voice of God') met speakers boven de bestaande surround-laag op oorhoogte bevestigd om het kenmerkende 'verticale stereoveld' van Auro-3D te creëren.

Dankzij de vier DSP-engines (Digital Sound Processing) heeft de AVR-X7200W de verwerkingskracht om een Audyssey-gekalibreerde 5.1.2-, 5.1.4- en 7.1.2-opstellingen en zelfs een volledige opstelling met elf kanalen met Dolby Atmos mogelijk te maken. De gebruiker kan profiteren van 7.1.4*- en 9.1.2*-configuraties met Dolby Atmos (*met aanvullende 2-kanaals eindversterker).

Het apparaat biedt ook een scala aan aansluitopties, een ingebouwde WiFi om verbinding te maken met een thuisnetwerk en Bluetooth om mobiele apparaten aan te sluiten. Via AirPlay kan muziek worden gestreamd vanaf Apple-apparaten. Ook hebben gebruikers toegang tot hun muziekbibliotheek op apparaten die compatibel zijn met DLNA, zoals NAS-apparaten (Network Attached Storage).

Daarnaast kunnen je kiezen uit duizenden internetradiozenders en muziek luisteren op Spotify via het nieuwe Spotify Connect-programma (dat moet wel beschikbaar zijn en er is een abonnement voor nodig). Het systeem is voorzien van een USB-poort aan de voorzijde voor aansluiting van een USB-opslagapparaat, of van een iDevice voor gelijktijdig afspelen en opladen.

Al deze functies zijn te bedienen via de Denon Remote-app voor apparaten met iOS of Android. Verbeterde installatiehulp en een geavanceerde grafische gebruikersinterface moeten het instellen van het apparaat ook voor beginners makkelijk maken.

Tot slot is de AVR-X7200W voorzien van geavanceerde multi-zone, pre-out en aangepaste installatie. Tegelijkertijd heeft Denon een nieuwe ECO-modus ontwikkeld om het stroomgebruik onder controle te houden. De modus sluit aan op het beleid van het bedrijf om groen te produceren zonder in te boeten aan prestaties en geluidskwaliteit.

De AVR-X7200W is vanaf januari 2015 verkrijgbaar in een zwarte en een premium zilverkleurige afwerking voor een consumentenadviesprijs van 2799 euro. Lees ook meer over Denon en importeur D&M Europe. En bekijk onze versterker-special.

MERK

EDITORS' CHOICE