NIEUWS

Nieuwe koptelefoon moet gehoorschade gaan voorkomen

Redactie HiFi.nl | 16 november 2014

Een bijzonder kickstarter-project van Stephen D. Ambrose belooft een in-ear koptelefoon die harder geluid laat horen zonder daarbij te zorgen voor gehoorschade. De oordopjes maken gebruik van de door Ambrose zelf ontwikkelde Realloud-technologie.

Ambrose maakte in 1964 als eerste de draadloze koptelefoon-monitor die nog steeds door veel artiesten wordt gebruikt om hun eigen muziek tijdens optredens te kunnen horen. Op zijn Kickstarter-pagina legt hij uit dat traditionele in-ear-oordopjes zorgen voor overstimulatie van het trommelvlies. Omdat oordopjes in tegenstelling tot akoestisch geluid zo’n druk uitoefenen, raakt het oor sneller vermoeid. Een vermoeid trommelvlies zorgt ervoor dat de gebruiker al snel zijn geluid veel te hard zet, met gehoorschade tot gevolg.

De oordopjes van Ambrose en zijn bedrijf 1964ADEL bevatten een kunstmatig trommelvlies dat overmatige trillingen moet opvangen. Dat zou overstimulatie wegnemen en zorgen dat het geluid ruimtelijker klinkt. Het kunstmatige trommelvlies is verstelbaar en zou bij elk volume voor de juiste druk zorgen, waardoor de oordopjes luider klinken en maar een tiende van de versterking van traditionele modellen gebruiken. Omdat de trommelvliezen niet overmatig worden gestimuleerd zou men met de oordopjes ook langer moeten kunnen luisteren.

De Realloud-technologie zit verwerkt in verschillende oordopjes, variërend van een instap-model van 100 dollar tot een op maat gemaakte versie van 1600 dollar. Hoe duurder de oordopjes, hoe meer geluidsdrivers ze bevatten en hoe groter en dynamischer de klankkamers. De duurdere modellen zijn bovendien verkrijgbaar in uitvoeringen speciaal voor onder meer drummers, bassisten en gitaristen. Die oordropjes zijn afgesteld op de hoge of lage tonen die zulke muzikanten maken.

    

Ambrose en zijn bedrijf wilden met het project 200.000 dollar ophalen en met nog iets minder dan een maand op de teller zit hij al bijna aan de 300.000 dollar. De eerste kopers van de oordopjes kunnen die vanaf mei 2015 verwachten. Neem hier een kijkje op de Kickstarter-pagina.


EDITORS' CHOICE