NIEUWSAudioQuest

AudioQuest NightHawk eerste model hoofdtelefoon van AudioQuest


Redactie HiFi.nl | 12 november 2014 | AudioQuest

De Consumer Electronics Show (CES) is pas in januari volgend jaar, maar AudioQuest heeft de eerste awards al binnen. De nieuwe NightHawk-hoofdtelefoon is de CES Innovation Awards Honoree (categorie hoofdtelefoons) én de Best of Innovation Winner (Eco-Design and Sustainable Technology). En dat terwijl het de eerste hoofdtelefoon is die het bedrijf ooit produceerde.

Jawel, je leest het dus goed. Kabelexpert AudioQuest brengt een hoofdtelefoon op de markt. De NightHawk – officieel met hoofdletters 'n' en 'h' zoals bijvoorbeeld ook in de DragoFly, en natuurlijk in de merknaam zelf – maakt volop gebruik van de kennis die de Amerikanen door de jaren heen opgedaan hebben op het gebied van digitaal-naar-analoog conversie, met onder meer de vermaarde DragonFly USB-DAC. Veel van de gebruikte techniek is afkomstig van moderne luidsprekers. Het is de eerste half-open-koptelefoon die voorzien is van een 3D-print gedeelte. De 50mm pistonic drivers hebben een biocellulose diaphragm voor high-frequency control. De split-gap motor reduceert interne distortie. Hoe dat dan klinkt, weten we helaas nog niet.

De flexibele hoofdband moet zorgen voor de juiste verdeling van het gewicht, zodat hij ook tijdens lange luistersessies zonder fysieke ongemakken blijft zitten. De oorschelpen zijn gemaakt van Liquid Wood; een combinatie van hout en ander natuurlijk materiaal. Liquid Wood zorgt voor betere akoestiek dan bijvoorbeeld plastic (en is uiteraard ook beter voor het milieu). Het suspension system zorgt ervoor dat de schelpen zich aan het hoofd van de luisteraar aanpassen.

NightHawk-designer Skylar Gray is ervan overtuigd dat een intelligent design ook een design is dat beter is voor het milieu. Daarom is de hoofdtelefoon ontwikkeld met het oog op het weglaten van alle overbodige onderdelen. En daar valt bijvoorbeeld ook de verpakking van karton en plastic onder. De NightHawk wordt geleverd in een case van imitatieleer die ontworpen is door de bekende graphic designer Justin Maller.

Gray: “We wisten dat de NightHawk iets speciaals moest worden. Er is geen behoefte aan de zoveelste reguliere koptelefoon. We hebben voor aanvang van het designen gekeken naar wat nu echt belangrijk is voor een hoofdtelefoon en alle randzaken weggelaten.” AudioQuest heeft de smaak te pakken en is van plan nog meer hoofdtelefoons op de markt brengen. “We willen constant de grenzen van wat mogelijk is opzoeken en zoveel mogelijk mensen laten genieten. Ook in de toekomst.”

De NightHawk zal begin volgende jaar te zien zijn op de CES in Las Vegas, waar het de twee prijzen uitgereikt zal krijgen. Verkoopprijzen en de verwachte aankomst in de Benelux zijn nog niet bekend. Kijk voor meer informatie over de NightHawk alvast op de site van AudioQuest en bekijk ook onze eigen AudioQuest-special.

MERK

EDITORS' CHOICE