REVIEW

His Wife (DVD)

Jan Luijsterburg | 13 november 2014

Als dierenarts Joseph (Yvan Attal) zijn geliefde Catherine (Charlotte Gainsbourg) ten huwelijk vraagt neemt zij hem eerst mee naar een bijeenkomst van de AA. Het is voor haar de enige manier om hem te vertellen dat ze ooit aan heroïne verslaafd was en nog steeds op doktersadvies een vervangend opiaat slikt waar ze niet vanaf komt. Dan verdwijnt ze spoorloos.

Geruime tijd later krijgt Joseph vanuit Madras het bericht dat het lijk van Catherine aangespoeld is. Hij reist af naar India en komt via haar man in contact met een net getrouwde jonge Tamil vrouw, Gracie, die bezeten wordt door de geest (een ‘pey’) van Catherine. Ten einde raad wordt ze tussen psychiatrische patiënten gezet, geketend op een open terrein.

Langzaam maar zeker krijgt Joseph contact met haar. Op haar rustige momenten wordt duidelijk dat Catherine bevriend met haar was geraakt. Via fragmentarische flashbacks wordt duidelijk waarom Catherine vertrok en wat er sindsdien met haar gebeurde.

Het verhaal heeft alles in zich om te leiden tot een draak van een film, vol exotische zweverigheid. Regisseur Michel Spinosa is er in geslaagd dit gevaar te omzeilen door een droog observerende benadering en een ingenieuze, gefragmenteerde structuur, die de complexiteit van de gevoelens opgeroepen door alledaagse werkelijkheid mooi demonstreert.

Fraai camerawerk en het ingetogen acteren van de ook in het dagelijks leven een stel vormenden Attal en Gainsbourg en de Tamil acteurs maken Son épouse tot een aangrijpend liefdesverhaal over culturen heen.

 

Aanvullende informatie:

Frankrijk/India/België, 2014
Speelduur: 107 minuten
Regie: Michel Spinosa
Scenario: Michel Spinosa en Agnes de Sacy
Productie: Patrick Sobelman
Camera: Rakesh Haridas
Art direction: Valerie Valero en Rembon Balraj
Kostuums: Nathalie Raoul en Poornima Ramaswamy
Montage: Ewin Ryckaert
Muziek: Sig
Met: Yvan Attal, Charlotte Gainsbourg, Janagi, Mahesh, Laguparan
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Imagine Film
Distributeur: de Filmfreak


EDITORS' CHOICE