De grens tussen een hobbymatige en professionele camcorder is flinterdun. Modellen die zich op deze vage scheidingslijn begeven kregen vroeger de benaming prosumer. Bij de Panasonic AG-AC90 gaat het om een camcorder die zowel professionele allures heeft als menig gevorderde videohobbyist meer dan tevreden zal stellen. En dat tegen een aantrekkelijke prijs.
Panasonic doet het eigenlijk zelf al. Zij prijzen de AG-AC90 zowel aan in het amateursegment als in de promarkt voor de kleine beurs. Beide doelgroepen zullen zeker tevreden zijn over dit camcordermodel. Er zijn zowel comfortabele automatische als geheel handmatige functies aan boord. Verder is de Panasonic AG-AC90 toegerust met een goede ingebouwde stereomicrofoon, solide ergonomische behuizing, voldoende in/uitgangen en natuurlijk XLR-bussen voor het aansluiten van externe microfoons. Het objectief is niet verwisselbaar.
Behalve Full HD video op 25 of 30P kan de Panasonic AG-AC90 ook foto’s schieten in een resolutie van 2305 x 1296 pixels. Het videoformaat is AVCHD.
Het camerahuis en specificaties
De Panasonic AG-AC90 is een compacte ‘beugelmans.’ Dat wil zeggen het standaardontwerp van een draagbeugel bovenop het camerahuis. Aan de achterzijde van deze draagbeugel is de kleurenzoeker gemonteerd. Aan de voorzijde zitten de XRL-ingangen, microfoonhouder, uitschuifbaar LCD-schermpje en de accessoireschoen. De vormgeving, kleurstelling en functionaliteit lijkt sterk op die van het 3D zustermodel, de Panasonic Z 10000. Alleen zit er nu een gewoon standaard 12 maal zoomlens op in plaats van twee stereolenzen.
De meeste bedieningsknoppen zitten aan de linkerzijde. Hier vindt de cameraman/vrouw de toetsen voor Iris (diafragma), automatisch of manueel (A/M), Focus A/M en oneindig, de optische beeldstabilisator (OIS), Focus Assist, ZEBRA, BARS, Menu, Display/Mode check, Counter en Reset. Linksachter vindt u de handmatige draaiknoppen voor het volume (de rest gaat schuil achter een klepje). Opmerkelijk is dat de keuze voor de twee inputs bij audio met het schakelen tussen line en mic en wel of geen 48V phantom microfoon achter een doorzichtig klepje linksvoor bovenop de camcorder zit.
Links onderop de body zitten op een rij drie programmeerbare gebruikersknoppen, de keuzetoets voor geheel slim automatisch (iA) of manueel en de Quick Start-knop. Bovenop de camcorder onder de draagbeugel zijn gelegen de interne stereomicrofoon, de accessoireschoen, de houder voor een externe microfoon en een tweede start/stop- en zoomknop. Het tevoorschijn halen van het 8,8 cm grootte breedbeeld LCD-schermpje met 1.150.000 pixels vergt enige gewenning. Eerst in zijn geheel uitschuiven of trekken en dan pas kantelen tot maximaal 270 graden. De opklapbare kleurenzoeker is scherp en nauwkeurig.
De achterzijde van het camcorderhuis bevat twee SD(9XC-) kaartsloten, de slede voor de LithiumIon-accu, de omschakelaar tussen opnemen en weergeven en achter twee klepjes de aansluitingen, Tot de aansluitingen behoren HDMI, USB/YUV, AV-multi, remote (2 ingangen), twee RCA tulp audio uit en hoofdtelefoon. Op twee geheugenkaarten van 64 GB past circa 12 uur aan video. In de hoogste resolutie 5 minuten per Gigabyte. Voor het converteren van AVCHD naar Apple ProRESS 422 in het montagepakket Final Cut Pro is een QuickTime plug-in beschikbaar. Eveneens professioneel is de aanwezige SMPTE tijdcode-registratie.
Functie-instellingen
De instellingen voor beeld en geluid verlopen via drie instelringen achter het objectief, de genoemde bedieningsknoppen en het touchscreen LCD-schermpje. De drie instelringen zijn er respectievelijk voor handmatige bediening voor het scherpstellen, diafragma (iris) en zoom. Alle ringen werken zoals gebruikelijk in deze prijsklasse via elektromotoren. Dat loopt wat minder lekker dan puur mechanisch. Overigens werkt de tuimelschakelaar voor de zoom gewoon goed.
Bovenop het camcorder huis nog een extra rode start/knop-knop en een tuimelschakelaar voor de zoom. Deze tuimelschakel heeft een dubbelfunctie voor de zoek/index van de opgenomen videobestanden en het volume voor de interne speaker/hoofdtelefoon.
De sluitertijden, opnameformaten, het aantal beelden per seconde, kleurinstelling, datatransferrate (maximaal 28 Mbps), contrast, scherpte, weergave van de zwarten en andere beeldinstellingen zijn te bereiken via de touchscreenmenu’s. Ook is er een Cine-gammafunctie beschikbaar.
Het verdient aanbeveling om eens met de verschillende beeldinstellingen van de Panasonic AG-AC90 te experimenteren. Er valt meer uit het videobeeld te halen dan alleen met de fabrieksinstellingen.
Sensoren en optisch systeem
Er zijn drie ¼ inch sensoren van het type backlighted (BSI) 3-MOS met 219.000 pixels elk aan boord. Deze drie sensoren geven een fraai scherp doortekend, natuurgetrouw qua kleur en contrastrijk beeld. Zelfs bij wat minder licht. Uiteraard legt een 1/3 inch beeldsensor het wel af tegen een 1/2 inch model als er echt weinig omgevingslicht is. Er valt weinig beeldruis te bespeuren.
Het 12 maal zoomobjectief is met F 1.5 behoorlijk lichtsterk. Het zoombereik van 29,8 tot 357,6 mm is gemiddeld. Een circa 29 -30 mm (kleinbeeld) groothoek is heel behoorlijk in videoland. Liefhebbers van sport en actie zullen het telebereik aan de krappe kant vinden. De optische beeldstabilisatie (volgens Panasonic over vijf assen) doet zijn werk meer dan goed.
Het scherpstellen gaat zowel op de hand als automatisch accuraat. De Focus in Rood-knop geeft met een rode omlijning aan of het onderwerp in focus (scherp) is. Bij het openen van het diafragma ontstaat er een fraaie onscherpte in de achtergrond (Bokeh).
Het enige dat wij missen aan het optische systeem van de Panasonic AG-AC90 zijn de grijsfilters. Die zijn er dus niet… Bij teveel licht een extern grijsfilter plaatsen, de sluitertijd versnellen of het diafragma geheel dichtdraaien.
Het geluid
De opname met de interne microfoon is omschakelbaar tussen gewoon stereo en 5.1 Surround Sound. In de praktijk kiest u waarschijnlijk gewoon voor stereo want ruimtelijk geluid valt bij de montage lastig te realiseren.
Het geluid is boven doorsnee in deze prijsklasse. Een goede stereobeleving, nauwelijks ruis en vol van klank. Er is wel een limiter maar geen demper aan boord. Het klepje voor het selecteren van de ingangen oogt een beetje kwetsbaar.
Praktijk
De Panasonic AG-AC90 scoort op beeldkwaliteit, professionele instelmogelijkheden, een goede handligging en de mogelijkheid tot besturing op afstand. Wij raden aan om op 50P te filmen. Dat geeft minder vegen in het beeld bij snelle actie. Daar geheugenkaartjes steeds goedkoper worden bezuinigen wij uiteraard bij het te kiezen videoformaat niet op de maximale opnamekwaliteit. De foto’s in 3 Mps zien er best aardig uit. Met de handmatige instelfuncties en het touchscreen menu valt het videobeeld geheel naar eigen smaak af te regelen. En het geluid kan er prima mee door.
Conclusie
Samenvattend is de Panasonic AG-AC90 een prima camera voor de gevorderde videoamateur en professionele gebruiker met een smal budget. Een camera die duidelijk de grens van hobby naar pro overschrijdt.
Prijs
Panasonic AG-AC90 circa € 2.300,-
www.panasonic.nl