NIEUWS

Fujifilm FinePix HS50EXR


Ulco Schuurmans | 02 november 2014

Onder een bridge camera wordt een fototoestel verstaan dat de brug slaat tussen de spiegelreflex en compactcamera. De Fujifilm FinePix slaat echter nog een aantal bruggen meer. Je kunt er ook goed mee videofilmen onder een adequate fasedetectie AutoFocus en er is maar liefst een 42 maal optische zoom aan boord.

De bridge camera (ook wel hybride camera genoemd) mag zich in een behoorlijke populariteit verheugen. Het brugtoestel biedt bijna alle mogelijkheden van een middenklasse spiegelreflexcamera en stijgt in functionaliteit ruim boven de compactcamera uit. Natuurlijk bieden een echte spiegelreflex en volwaardige systeemcamera het summum aan fotografie en vaak ook videografie. De bridge camera is echter een stuk goedkoper en menig foto/video-amateur heeft niet meer nodig.


Het bridge-concept
In feite is het bridge-concept gewoon veel camera voor weinig geld. Doorgaans zijn er al zowel een flinke hoogwaardige fotosensor en een superzoom aan boord. Die fotosensor, in het geval van de Fujifilm FinePix HS50EXR een 16 Megapixel ½ inch EXR-CMOS II, doet niet onder voor hetgeen er in een middenklasse camcorder zit. Ook in vergelijking met de meer budget spiegelreflex kan deze lichtgevoelige elektronische component de concurrentie dik aan.
Een 42 maal zoom, bij de FinePix HS50EXR 24 mm groothoek tot 1000 mm telelens, vind je niet op een digitale fotocamera of camcorder. Dat scheelt bij het wisselen van objectieven waarbij stof op de sensor kan komen en een flinke slok op de optische borrel in de aanschafprijs. Ook op macro (tot 1 cm afstand) en de optische lens shift beeldstabilisatie is niet bezuinigd. Er is uiteraard wel sprake van enkele optische compromissen bij een dergelijk groot zoombereik. Losse vaste brandpunt objectieven en kortere zooms presteren qua vervorming, randscherpte en kleurafwijkingen beter. Doch dit Fujinon objectief met enkele asferische glaselementen zal het voor amateurtoepassingen vrijwel altijd goed doen. De lichtsterkte valt met f 2.8 tot f 5.6 alleszins redelijk te noemen. Geen echte nachtbraker maar met een lichtgevoeligheid van maximaal ISO 12.800 en lagere sluitertijden dankzij de beeldstabilisatie kom je ook al een heel eind bij minder licht en schemering.


AF en overige specificaties
Een probleem bij eenvoudiger fotocamera’s is nogal eens de wat trage AutoFocus. De Fujifilm FinePix heeft daar met het supersnelle eigen fasedetectie geen last van. In 0,005 seconde scherp onder optimale lichtomstandigheden. Maar ook het omschakelen bij slechter licht naar fase contrast AF geeft nog een relatief snelle respons. En over snelheid gesproken, deze hybride camera schiet in de burstmodus bij de fotografie 11 beelden in 8 Mps per seconde en 5 fps op de volle 16 Mps. Het opstarten van de camera duurt circa 0,5 seconde en het interval bij normale fotografie bedraagt eveneens 0,5 seconde tussen de opeenvolgende foto’s.
Andere interessante specificaties van de Fujifim FinePix HS50EXR zijn een goede detailscherpte, de mogelijkheid tot het nemen van foto’s met een hoog dynamisch bereik, weinig beeldruis bij de hogere ISO-waarden en goede nachtshots. Tevens noemen wij de ingebouwde waterpas, JPEG en RAW-formaat, door de lens flitsmeting, naast de automatiek voor Programma, Diafragma en sluitertijden ook de M van manueel, naast USB 2 een HDMI-uitgang en de Focus Peak-functie voor het nog nauwkeuriger handmatig scherpstellen. De intelligentie van de fotocamera bestrijkt 108 automatische compositie & instelpatronen voor de meest gangbare onderwerpen. Het opslagmedium is geheugenkaart- type SD/SDHC/SDXC(UHS-I).
Voor de creatieveling zijn er negen artistieke filters beschikbaar en kun je een aantal verschillende elektronische Fuji filmememulsies van weleer kiezen. Tevens de optie tot het maken van fraaie panorama’s.
Wordt er dan toch ergens een veer gelaten? Voor rond de € 500, kan je natuurlijk geen wonderen verwachten. De beperkingen van het objectief ten opzichte van van hoogwaardige losse optieken zijn al genoemd. Er is geen reflexzoeker en het beeld in de zoeker is kleiner dan bij de betere spiegelreflex.


Opnamemodi foto
Bij de fotografie kent de Fujifilm FinePix HS50EX drie opname modi:
1. Hoge Resolutie (HR)-modus. Hierbij benut de camera de volle 16 MPs voor de hoogst mogelijke detailscherpte.
2. In de Dynamic Range (DR, breed  dynamische bereik)-modus schiet de camera twee beelden van hetzelfde  onderwerp tegelijk. Hieruit stelt de elektronica een beeld samen dat een optimale contrastomvang heeft voor het weergeven van de details in de hoge lichten en diepe schaduwen.
3. De lage ruis modus (SN) is bedoeld  om bij matig licht toch een natuurlijk ogende helderheid voor kleuren, goed zichtbare details en zo min mogelijk ruis op te nemen.
De camera kiest automatisch de best passende instelling.


Voor video
Wat het opnemen in Full HD video 1080i betreft zijn de volgende specificaties van belang. De fase detectie AF blijft zijn scherpstelwerk doen tijdens het videofilmen. De Framerate (= het aantal beelden per seconde) bedraagt 60 fps. Dat is geen PAL 50 fps, maar het betere montagepakket, YouTube en social media kunnen goed met dit formaat uit de voeten. Er is geen P-optie voor progressive scanshots. De focus tracking houdt het onderwerp ook bij bewegen door het beeldveld heen scherp. De zoomfunctie is handmatig. Zeer nuttig is het uitklapbare en zwenkbare 3 inch LCD-schermpje met 306.666 RGB-pixels (dat is bijna 1 miljoen standaardpixels). Als alternatief kan je de relatief goede elektronische zoeker gebruiken. Het opslagformaat is H.264 compressie met lineair PCM audio. Er is een externe microfoonaansluiting. Helaas wel de kleinere 2.5 mm plug in plaats van de meer gangbare 3.5 mm minijack. De ingebouwde stereomicrofoon doet zijn werk redelijk. Er is geen aansluiting voor een hoofdtelefoon.
Vanuit de hand valt deze bridge camera redelijk goed te bedienen. Met een rig gaat het, zeker bij volgen en ver inzoomen, ergonomisch een stuk beter. De geschoten videobeelden zien er gewoon goed uit. Zeker boven het doorsnee niveau voor amateurcamcorders.

Prijs
Fujifilm FinePix HS50EXR € 529,-
www.finepix.nl

EDITORS' CHOICE