Harman Kardon Nova: Way to go!

Ivo van den Broek | 29 september 2014 | Harman Kardon

De Harman Kardon Nova is een draadloos stereosysteem dat audiostreaming combineert met een strak design. Het is te verbinden met laptops, desktop computers, tablets en andere mobiele apparaten.


De Harman Kardon Nova is dus compatibel met elk apparaat en is voorzien van een snelle NFC setup en Bluetooth om thuis draadloos muziek te streamen. In het persbericht viel te lezen: “Maak kennis met de nieuwe hifi generatie en neem afscheid van complexiteit en onnodige kabels,” aldus Bas van de Rijt, Marketing Manager Harman Consumer Nederland. “Wij hebben serieuze audio reproductie vormgegeven in een prachtige behuizing. De Harman Kardon Nova is een kunstobject die je kamer vult met geweldig geluid.”

Turbinebuis
Iets waar je als je de Harman Kardon Nova ziet niet omheen kan, is de uitzonderlijke vormgeving. Het strakke, doorzichtige bolvormige design van het stereo speakersysteem onthult de unieke turbinebuis van de woofer en de passieve radiator, die de Harman Kardon Nova een stevige basweergave geeft. Daarnaast is de Nova voorzien van krachtige 2,5” drivers, 1,25” tweeters, Harman Kardon Digital Signaal Processing voor de vormgeving van een natuurgetrouw krachtig geluid. De speakers zijn met witte turbinebuis en grill of met zwarte turbinebuis en grill leverbaar. Het frequentiebereik waarover gesproken wordt is 70 Hz tot 20 kHz. Verder is de Nova voorzien van analoge en optische ingangen voor aansluiting met HDTV of Apple TV en wordt hij geleverd met oplader en 3.5 mm audiokabel.


Luisteren
Na de speakers uitgepakt te hebben, neem ik ze eerst eens in de hand om ze goed te bekijken. Ik heb zelden zo’n aparte vormgeving gezien voor een set luidsprekers. Uiteraard is smaak geheel subjectief, maar je kunt in ieder geval niet zeggen dat ze er geen moeite voor gedaan hebben. In mijn ogen is dit design in ieder geval van ‘iconisch’ niveau, of je het nu mooi vindt of niet…
De bediening gebeurt via het device dat contact maakt met de Nova. Hiervoor kun je de speciale Harman Kardon app gebruiken voor de iPhone, iPad of Android smartphone. Zo is het mogelijk om thuis in elke kamer van het huis muziek te luisteren via het netwerk. De app maakt het makkelijk om de specifieke features volledige draadloos te controleren. Tevens kun je via subtiele aanraking van de bovenkant van de linker speaker het geluid bedienen of de Nova aan/uitzetten. Een mooie feature verder is de energiebesparende modus die in werking treedt als de speakers niet gebruikt worden voor een paar minuten.
Ik heb de Nova in eerste instantie op mijn kantoor uitgeprobeerd en vervolgens in de woonkamer. Op kantoor speelde ik via mijn desktop diverse formaten en muzieksoorten waaronder de nieuwe cd Passing Through van Chef’Special met het prachtige ‘In Your Arms’, opgedragen aan de zanger zijn recent overleden vader. In de woonkamer speelde ik muziek via Bluetooth van mijn iPad en iPhone terwijl we bijvoorbeeld met het gezin zaten te eten, maar ook tijdens de verjaardag van mijn jongste zoon Teun. Opvallend hierbij was hoe luid de compacte speakers kunnen spelen zonder dat ze beginnen te vervormen of vol te lopen. Ik wil niet zeggen dat ze het dak er vanaf bliezen, maar in ieder geval voldoende hard voor een feestje… Uiteraard hangt dit alles samen met de kwaliteit van de gebruikte opname en het opnameformaat. Je kunt, mocht je dat prefereren, de lage tonen verder opkrikken met de ‘bass boost’ button. Ik heb hier verder geen gebruik van gemaakt, aangezien ik content genoeg was over het basgeluid. De verstaanbaarheid van de zang is prima en de details in de muziek zijn zover dat mogelijk is voldoende waar te nemen. Verder kun je overigens qua meters een aardig eind van het systeem gaan staan zonder dat je de verbinding kwijtraakt.


Conclusie
Eigenlijk doet de Nova wat je van hem mag verwachten en komt overeen met het prijsniveau dat er voor staat. Hij heeft geen muzikale voorkeur en speelt hard genoeg voor de verschillende ruimtes waarin je hem zou kunnen opstellen. Ik denk dat de mooiste plek toch wel bij de laptop/desktop is, zeker als dit een Apple is en dan bij voorkeur de versie met de zwarte grill en turbinebuis, zoals u op de foto kunt zien… Harman Kardon heeft het in ieder geval knap voor elkaar weten te krijgen om een in mijn ogen ‘iconisch’ ontworpen speaker ook nog eens lekker te laten klinken… Way to go!

Prijs
Harman Kardon Nova        € 299,-

Harman Kardon
www.harmankardon.nl


EDITORS' CHOICE