Vinyltip: naald- en platenborstels

Redactie HiFi.nl | 05 augustus 2014 | Clearaudio

De doorgewinterde vinylliefhebber zal waarschijnlijk al ruimschoots voorzien zijn in de nodige accessoires, en wellicht ook de trotse eigenaar zijn van een heuse Okki Nokki of ander model platenwasser, maar ook voor de instappers zijn er handige hulpstukken voor het verzorgen van je platencollectie. 

Neem bijvoorbeeld de Record Cleaning Brush van Mobile FidelityEen betaalbaar product om je onvervangbare platen schoon te houden en te verlossen van het lawaaige stof en vuil. Het borsteltje gaat diep in de groeven van de plaat; zo houd je je platen schoon en stil. Hij kan zowel droog als met vloeistof worden gebruikt.

De Mobile Fidelity Record Cleaning Brush is bijvoorbeeld te gebruiken met het LP reinigingsmiddel van L'art du Son in een platenwasmachine. De brush bestaat uit twee delen: de losse (en naleverbare) Cleaning Pad en het ergonomisch vormgegeven handvat. Een enkele pad is te gebruiken op honderden platen alvorens deze versleten is.

Of één van deze borstels van Clearaudio: bovenstaande platenborstel, eveneens voor het nauwkeurig en krasvrij schrobben van je lp's, of onderstaande naaldreinigingsborstel – want ook de naald heeft regelmatig aandacht nodig! De naald is immers een belangrijk onderdeel van de platenspeler, en beschadigde of versleten naalden kunnen je LP’s zwaar beschadigen. Maak je naald regelmatig schoon met naaldenreiniger of een beetje pure alcohol, en de Clearaudio naald reinigingsborstel.

Deze borstels komen natuurlijk het beste tot hun recht met het juiste reinigingsmiddel. Niet voor niets noemden we hierboven al een product van L'Art du Son, ontwikkeld door Martina Schoener van Loricraft Audio Europe. Het geeft je LP's meer dynamiek, beter laag en een breder geluidsbeeld. Het werkt het beste met een platenwasmachine (gaan we weer...), maar kan ook prima worden gebruikt bij handmatige reiniging met een microvezeldoekje of (nog beter) de Record Cleaning Brush.

Bekijk het product in onze shop

Het concentraat maakt tot 5 liter reinigingsvloeistof door toevoeging van normaal gedestilleerd water. L'Art de Son LP reinigingsvloeistof is gemaakt van millieuvriendelijke ingredienten. Je LP's klinken na behandeling met dit middel minder 'hard' en meer open in vergelijking met reinigingsmiddelen op basis van isopropyl alcohol.


EDITORS' CHOICE