REVIEW

Ambra – Prism Of Life High-End Edition (Blu-ray)

Eric de Boer | 24 augustus 2014

Het kon niet uitblijven: na de super audio cd, het medium dvd-audio en de Blu-ray Audio disc vindt ook High Resolution zijn weg naar het blauwe medium. Niet onlogisch, aangezien de disc veel data kan herbergen en home theater-apparatuur tegenwoordig prima overweg kan met High Res geluidsmateriaal. Vrij nieuw is echter de combinatie van HD Audio met het medium Blu-ray. Ofwel: Pure Audio Blu-ray. Een mooi voorbeeld van deze kruisbestuiving van media biedt bijvoorbeeld het opnieuw gemasterde album van het project Ambra: Prism Of Life.

De hoes van dit album liegt er niet om als het gaat om logo’s. Het Duitse label Prizm brengt in samenwerking met Futuretainment Prism Of Life (Fascination Of Sound And Nature) van Ambra uit op Blu-ray. De blauwe case bevat twee Blu-ray discs. De eerste een geremasterde versie van het werk uit 2007, inclusief beelden met Full HD-resolutie. De kijker kan kiezen uit drie geluidssporen: 2.0 Stereo, 5.1-kanaals en 7.1-kanaals DTS-HD Master Audio. Geheel up-to-date. De tweede schijf in de verpakking is het extra nieuwtje, dat bestaat uit een High Resolution Pure Audio Blu-ray disc. Met een resolutie van 96 kHz/ 24-bit in dezelfde drie bestandsindelingen als de eerste schijf, beslaat deze versie het audiofiele pad van weergave. Daarnaast kan de gebruiker ook via zijn netwerk toegang krijgen tot de muziek, om deze in dezelfde kwaliteit in Flac-bestandsindeling op te kunnen slaan.

Daarmee wordt er een brug geslagen tussen meerdere gebruikersgroepen. De liefhebber van fraai beeld wordt op z’n wenken bediend met de – op dit moment – beste beeldkwaliteit die verkrijgbaar is op een los medium (Blu-ray), terwijl ook aan alle kwaliteitseisen wordt voldaan als het gaat om geluidsweergave. De beelden die Martin en Georgio Koppehele (Ambra) gebruikten voor Prism Of Life zijn afkomstig uit het Fascinating Nature Archive van Gogol Lobmayr en bieden niet alleen een mooie ondersteuning voor de new age muziek die op 13 tracks ten gehore wordt gebracht, maar zijn op zichzelf al adembenemend om naar te kijken. Referentiemateriaal in Full HD, niets minder.

Muzikaal gezien is dit derde ‘album’ van Ambra enerverend, rustgevend en vol dynamiek. Misschien gecomponeerd om precies ook dat effect te bereiken, maar daar is voor een dergelijk album niets mis mee. Veel van de muziek, die ook her en der vocaal is ingevuld , doet denken aan een mix van het vroegere Enigma met invloeden van progressieve rock en wereldmuziek. De gitaren (gespeeld door Manuel Lopez) versterken dat gevoel, terwijl de saxofoon (Axel Kühn) een frisse invalshoek biedt.

 

En wie dus helemaal in de muziek wil opgaan, zonder te worden afgeleid door beelden, doet de Blu-ray Audio in de lade van zijn speler. Met of zonder het menu op het tv-scherm is afspelen, trackselectie en het kiezen van de audiosporen mogelijk. Dit laatste door gebruik te maken van de kleurcodetoetsen op de afstandsbediening van de Blu-ray speler. De 24-bit sporen met een resolutie tot 96 kHz bieden daadwerkelijk een zeer doortekende, uiterst dynamische en audiofiele geluidskwaliteit. Volledig ongecomprimeerd en verfijnd, waarbij de muziek van Ambra het mooist op de luisteraar weet in te werken via de meerkanaals mix. Een vrij unieke beleving, die de kwaliteit van het medium flink weet te onderstrepen.

Via het tv-scherm is de optie voor het activeren van de mShuttle software te kiezen. Via het webadres van de Blu-ray speler is de extra downloadoptie van het album Prism Of Life te benaderen. Kies uit losse tracks of een Zip-bestand met daarin het hele album in 16-bit cd-kwaliteit of 96kHz/24-bit Flac of Wav-bestanden en sla ze op elk gewenst medium op. Een leuke extra, want niet iedereen bezit de mogelijkheid om een Blu-ray disc te rippen. Daarnaast zijn de meeste Pure Audio Blu-ray schijfjes ook nog eens beveiligd tegen rippen. De kwaliteit van de High-Res Flac-bestanden zijn gelijk aan die op de Pure Audio Blu-ray disc, maar kan voor eigenaren van een aparte hifi- en home theater-opstelling een prima uitkomst bieden.

Deze tot High-End Edition gedoopte versie van Ambra’s Prism Of Life op Blu-ray en Pure Audio Blu-ray is zeker de moeite waard voor wie wil genieten van rustgevende muziek met veel geluidseffecten. Waar de gewone blauwe disc de ervaring vergroot met fraaie beelden, is de Pure Audio versie op de tweede schijf een audiofiele beleving. Wat betreft de beeldkwaliteit: de vermelding op de voorkant van de disc ‘Mastered from 4K Source Elements’ is een wassen neus. Dat is hetzelfde als een MP3 presenteren waarop vermeld staat dat de bron een cd is. Marketing… Natuurlijk is dit niet een titel die de gemiddelde muziekliefhebber zal opzetten, maar er komen meer titels uit op Pure Audio Blu-ray die ook grote namen met zich meebrengen. Hoe het medium zal aanslaan moet blijken, zolang de doorsnee consument het verschil tussen een cd-kwaliteit en HD Audio nog niet eens kent. Bezitters van een deugdelijk Home Cinema-systeem kunnen aan Prism Of Life echter veel plezier beleven, en de winkeliers/ importeurs hebben er bij dezen erg fijn demomateriaal bij.

Muziek: 7 ½
Klank Blu-ray: 9 (DTS-HD Master Audio)
Klank Pure Audio Blu-ray: 9 ½  (DTS-HD Master Audio)
Beeldkwaliteit: 9 ½

Label: Prizm
Speelduur: 56 minuten
Website: www.avenue-music.de


EDITORS' CHOICE