REVIEW

Chet Atkins en Mark Knopfler – Neck and Neck (LP)

Eric de Boer | 20 augustus 2014

In 1990 sloegen twee gitaarhelden de handen ineen om samen een album op te nemen. Mark Knopfler – natuurlijk bekend van Dire Straits – en Chet Atkins namen een relaxed klinkend en toch hoogstaand album op. Neck And Neck had niets weg van de bekende rockstijl van eerdergenoemde band van de Britse gitarist/ zanger, maar werd een volwaardig country album. Music On Vinyl brengt de plaat voor het eerst sinds vierentwintig jaar weer op vinyl uit.

Een country plaat paste natuurlijk goed bij de in Tenessee woonachtige Atkins, die ten tijde van deze opname al een vrij respectabele leeftijd had bereikt. Mark Knopflers liefde voor het genre – en natuurlijk zijn voorbeeld J.J. Cale – was natuurlijk ook al hoorbaar op zijn werk met zijn band en het resultaat was een welluidend album met tien echte country songs. De opnames geschiedden grotendeels in Nashville (waar anders) en deels in Londen. Het fingerstyle gitaarspelende duo werd aangevuld door acht musici, natuurlijk op onder andere viool, steel guitar, dobro en mandoline.

Neck And Neck is een easy listening country album geworden, waarop beide heren in jazzy stijl hun gitaarspel laten horen. Dan weer uptempo, met zang of juist weer enkel instrumentaal (So Soft, Your Goodbye, geschreven door Randy Goodrum, of Tears –afkomstig van Django Reinhardt en Stephane Grapelli). Het eveneens instrumentale nummer Tahitian Skies doet lichtelijk denken aan de Dire Straits track Why Worry, maar is geschreven door Ray Flacke. Het enige nummer dat uniek is, werd geschreven door Mark Knopfler, te weten afsluiter The Next Time I’m In Town. Op het album counteren de heren elkaar (vocaal trouwens ook, zoals op de tekstueel komisch aangepaste track There’ll Be Some Changes Made), maar de twee gitaren weten elkaar veelal ook aan te vullen. Dit brengt diversiteit in de muziek en laat de tracks prettig afwisselen. De muzikale knipoog van een track als Yakety Axe is overigens ook niet te missen, de track past geheel in de typische country-stijl.

 

Chet Atkins – die overigens overleed in 2001 te Nashville, op 77-jarige leeftijd – en Mark Knopfler hebben met Neck And Neck dus een vrolijk, enorm toegankelijk en speltechnisch hoogwaardig country album weten af te leveren. Twee nummers wisten zelfs voor een Grammy Award te zorgen. Klankmatig was het origineel (op cd) al dik in orde, wat ook op deze herpersing weer tot z’n recht komt. Neck And Neck blaakt van dynamisch genot, rust en ruimte om de muziek heen en biedt zowel veel micro- als macrodetaillering. Een genot om op de platenspeler te hebben liggen. De kwaliteit van de persing is daarnaast bijna voorbeeldig, wat het afspeelgenot enkel vergroot. Aanbevolen!

Muziek: 8 ½
Klank: 9
Kwaliteit persing: 8 ½

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 38:16 minuten
Website: www.misterguitar.com en www.marknopfler.com


EDITORS' CHOICE