REVIEW

Mistaken for Strangers (DVD-docu)

Jan Luijsterburg | 07 augustus 2014

De Amerikaanse band The National heeft een wonderlijke samenstelling. De ritmesectie bestaat uit twee broers, en de twee gitaristen zijn zelfs een tweeling. Alleen zanger Matt Berninger is alleen. Maar hij heeft ook een broer: Tom. Die mocht als roadie mee op tournee en maakte en passant deze in veel opzichten ongebruikelijke documentaire.

Tom is een heel ander type dan Matt. Hij woont nog bij zijn ouders en voelt zich een mislukkeling, hoezeer zijn moeder hem ook waardeert. De muziek van zijn broer vindt hij maar niks, hij is meer een ‘metalhead’. Daarnaast maakt hij lugubere filmpjes in het horrorgenre. Een voorbeeld getiteld Wages of Sin, dat hij ook in de film aan iemand laat zien, is als extra op de dvd te vinden.

Meer dan over The National gaat Mistaken for Strangers over Tom die een film maakt over de band van zijn broer. Een soort making of, maar dan niet van een bestaande film. Hij koketteert voortdurend op grappige wijze met zijn onhandigheid. Als roadie is hij een ramp. Hij loopt alleen in de weg en het lukt hem zelfs niet om flesjes water en een handdoek klaar te zetten op het podium. Vooral teleurgesteld is hij over het gebrek aan wild gefeest. De band is eigenlijk maar een clubje saaie figuren. Dus moet Tom maar zijn eigen feestjes bouwen.

De manier waarop hij interviewtjes houdt ‘voor de film’ is typerend. Hij begint steevast met een lang, warrig verhaal waarin hij vastloopt, om dan maar een zo obligaat mogelijke vraag van totaal andere orde te stellen. Het antwoord wordt vervolgens weggesneden, want de film draait om Tom. Dat hij halverwege de tour ontslagen wordt, is niet meer dan logisch.

Ook in het afronden van de film gaat hij niet buitengewoon praktisch te werk. Hij presenteert een warrig schema van geeltjes die niet naar concrete fragmenten verwijzen als raamwerk. Uitleggen kan hij het niet, iedereen in verbijstering achterlaten des te beter. Een vertoning van een vroege montage mislukt omdat hij niet de moeite nam om de projectieapparatuur te controleren. Mislukken lijkt niet alleen een gave, maar een doel voor Tom. Matt wordt er knap chagrijnig van.

Het is buitengewoon verfrissend om de muziekdocumentaire, een genre dat meestal draait om ego-verheerlijking, nu eens totaal anders ingevuld te zien. Zowel de band als de filmmaker zijn ware anti-helden. Om dat te onderstrepen gaat Matt aan het eind nog eens lekker ongegeneerd tekeer tegen zijn broer. Het mooie is dat je helemaal niet van The National hoeft te houden om te genieten van deze unieke, hilarische film.

   

Aanvullende informatie:

VS, 2013
Speelduur: 75 minuten
Regie: Tom Berninger
Met: Tom Berninger, Matt Berninger, Bryce Dessner, Aaron Dessner, Bryan Devendorf, Scott Devendorf
Extra’s: A ‘naked’ performance of Vanderlyle Crybaby Geeks (4 min), Finding love on tour with The National (8 min), Singing in the mirror (4 min), Wages of Sin (korte film, 11 min)
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Imagine
Distributie: de Filmfreak
Officiële website: http://mistakenforstrangersmovie.com


EDITORS' CHOICE